Евакуираха хора от две села
Евакуираха хора от две села / Даниел Милков

През тази нощ са евакуирани около 30 човека от двете хайредински села Ботево и Бързина. Това потвърдиха за “Дарик” от община Хайредин. Причината е срутила се част от преливника на язовир “Рогозен”. От снощи е обявено бедствено положение в общините Хайредин и Мизия. Към момента водата на язовира прелива през преливника и опасност за хората в региона няма – уточни Георги Ценов, помощник оперативен дежурен в Областната дирекция на МВР във Враца.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е била на място в района  на язовира край село Рогозен, където се запозна  с оперативната обстановка. При разговорите й  с  с областния управител Малина Николова, директора на РСПБЗН Враца комисар Никола Димитров и кметовете на  населените места  в района  тя установи,  че са взети всички необходими мерки по обезопасяване на съоръжението и ситуацията  е овладяна.

През цялата нощ е продължило следенето на нивото на язовира, което сега вече е спаднало и е под максимума. Във врачанска област няма други язовири, където да има проблеми – поясниха от ОД на МВР. С приключването на  обезопасителни дейности потенциалната опасност за околните населени места отпада.

Днес ще продължи да заседава   Областният кризисен щаб,  който по искане на вицепремиера  Бъчварова трябва да изготви цялостен анализ за необходимите допълнителни и превантивни мерки по обезопасяване на язовирите в района,  както и за изпълнението на предписанията на  ГД "Надзор на язовирните стени и съоръженията"  към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Представителите на местната власт изразиха благодарност за бързата и професионална реакция на РСПБЗН-Враца.