Кметският екип на Видин представи отчета си за годината.
Кметският екип на Видин представи отчета си за годината. / Община Видин
Кметът на Видин Огнян Ценков представи отчета за свършената работа през третата година от своето управление пред медиите. „Община Видин днес е финансово стабилна; успя да повиши събираемостта от местните данъци и такси; реализира значими проекти по европейски и национални програми в сферата на социалните услуги, пътната инфраструктура, енергийната ефективност, образованието, културата; създава по-благоприятен инвестиционен климат; подобрява административното обслужване“ – заяви той. И подчерта, че резултатите са плод на обединените усилия на всички жители, с подкрепата на държавата, на Общинския съвет, на бизнеса.

Ценков отбеляза, че Община Видин продължава спазването на изискванията, заложени във финансово-оздравителния план. Благодарение на положения труд, наличните към края на годината просрочени задължения по бюджета на Общината не надвишават 5 на сто от отчетените за последната година разходи. Размерът на просрочените задължения се промени от 7 279 848 лв. към 31.12.2015 г. на 1 314 915 лв. към 31.10.2018 г. Общо събраната сума от собствени приходи и помощи към 31 октомври 2018 г. е в размер на  8 331 163 лв., сравнена със същия период на 2015 г. - 6 613 313 лв., като събираемостта е увеличена с 26 % спрямо 2015 г.

Кметът определи като много активна работата по европейските проекти, като отбеляза, че се работи по общо 154 проектни предложения, от които разработени – 28 броя, реализирани проекти - 6 броя и в процес на изпълнение - 13 броя. Общината е съдействала при изпълнението на два проекта на селата Капитановци и Покрайна, финансирани по Програмата за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС); оценените проектни предложения от Община Видин в качеството й на финансираща организация по програма "Местни инициативи" са 55 броя; съдействие е оказано при разработването и изпълнението на 104 броя проектни предложения по програма "Местни инициативи".

Представен бе напредъкът и постигнатото и във всички други сфери от живота в община Видин.