Днес е Възнесение Христово
Днес е Възнесение Христово / Дарик архив

Четиридесет дни след възкресението си  Иисус Христос многократно се явявал на учениците Си. Той им говорел за царството Божие, за Светото писание и потвърждавал обещанието Си за идването на Светия Дух - третото Лице на единия Бог.

На 40-тия ден от Възкресението апостолите отново били събрани на молитва. Тогава Христос застанал сред тях за последен път. Извел ги на Елеонската планина, която била близо до Иерусалим. Когато се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови и още докато го правел Той започнал да се издига към небесата. Така Иисус постепенно изчезнал от погледите им. Това събитие се нарича от православната църква Възнесение Христово или Възнесение Господне. Отбелязва се винаги на 40-тия ден след Възкресението, което тази година се пада днес.

Апостолите се поклонили на възнасящия се Христос. Тогава им се явили два ангела, които им казали: “Мъже галилейци, какво стоите и гледата към небето? Този Иисус, Който се възнесе от вас на небето, ще дойде по същия начин, както Го видяхте да отива на небето”. С тези думи ангелите потвърдили думите на Иисус за второто пришествие и последващият го страшен съд.

 

Във Враца има църква, която носи името на този празник – “Възкресение Христово”. Храмът се намира в Етнографско-възрожденския комплекс в града. И днес има своя храмов празник. По този повод в него в 9 часа ще започне тържествена света литургия, която ще бъде отслужена от траянополския епископ Киприян. В богослужението ще вземат участие свещеници и миряни от целия град.

Сред народа ни този ден е популярен като Спасовден.