Д-р Гр.Томов: Политически и лични причини са в основата на опита за ликвидация на Центъра за кожно-венерически заболявания
Д-р Гр.Томов: Политически и лични причини са в основата на опита за ликвидация на Центъра за кожно-венерически заболявания / Дарик - Враца

Парите за бившия кожно-венерически диспансер във Враца отиват за неработещо отделение във врачанската болница с дублиращи функции. Това твърди директорът на здравното заведение д-р Григор Томов в писмо до министъра на здравеопазването. Копия от писмото са изпратени и до управителите на НЗОК,  на УС на БЛС, на област Враца, председателя на ОбС Враца и директора на РЗОК.

В писмото си д-р Томов посочва, че за извършената дейност от Центъра за месец март на обща стойност  20 060 лв. от касата му определят лимит от 5 943 лв. С тези пари се покрива лечението на едва 12 болни при преминали до момента 43.

В същото време, според д-р Томов за все още неработещото кожно отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ касата отделя 80 000 лв. взети от бюджета на Центъра за кожно-венерически заболявания.

„Ако болницата иска да увеличава легловата си база, нека да ги финансира съгласно закона със собствени средства, а не за наша сметка, обричайки ни предварително на фалит“, се казва в писмото.

Управителят на ЦКВЗ д-р Томов посочва, че въпросното отделение в болницата е създадено на 17 декември, миналата година,  отчасти дублира функциите на Центъра и то в момент, когато всички разходи в здравеопазването са сведени до минимум. Въпреки това от Центъра не са против това отделение, „нека да работят и двете и бъдещето да покаже кой ще оцелее“, се казва още в писмото. Според д-р Томов въпреки, че кожното отделение в МБАЛ все още не функционира, персоналът е получил заплати за м.февруари. „Кой в наше време получава пари за несвършена работа?“, пита управителят на Центъра.

 

Накрая на писмото той заявява: „Недопустимо е по политически и лични причини да се ликвидира изградена структура за сметка на ново кожно отделение /което чака разрешение за дейност от МЗ/. Настоявам за Вашата лична намеса при разрешаване на тази конфликтна ситуация! Колективът на „ЦКВЗ-Враца“ ЕООД и пациентите настояват да получат полагаемото им се по закон!“.