/ iStock/Getty Images
Благотворителната кампания "Осиновете врачанско семейство" ще подкрепи с дрехи, храни, учебни пособия и книги общо 80 деца и техните деца от Враца и общината в навечерието на Коледните празници, съобщи говорителят на организаторите Милена Найденова.

Организатори на благотворителната инициатива са Дома на науката и техниката, читалище "Развитие", Майчин център "Българка", сдружение МОСТ, клуб "Приятели на Природен парк "Врачански балкан" и Клуб на франкофонията. Кампанията се осъществява с подкрепата на община Враца, областната администрация, Регионалното управление на образованието, Младежки център-Враца, училища и детски градини.

Благотворителна кампания на ДКТ Враца

Повече от 3000 деца и техните семейства са получили подкрепа като коледен подарък от кампанията през деветнадесетте години от нейното начало, разказа Милена Найденова. Тя припомни, че с първата кампания са подпомогнали 55 деца, като до последно са се съмнявали, че ще успеят. С всяка година обаче дарители с отворени сърца за нуждите на семейства с деца в крайна нужда или специални потребности ставали все повече и повече. Обогатявали се и каузите на кампанията, като например събиране на средства за специализирано оборудване за деца с увреждания, обяснява Найденова.

Тази година първоначално решили заради пандемичната обстановка да подготвят подаръци за 60 деца, но добавили още 20 като резерва. Кои деца и семейства да бъдат подпомогнати избират по определени критерии социалните работници от отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" във Враца.

Около 20 на сто от децата са със специални образователни потребности, допълва Милена Найденова. Подаръците - дрехи, спортни екипи, учебни помагала, книги, играчки и дори учебни таблети, както и лакомства, се определят след анкета от социалните работници. Децата са анонимни за символичните си осиновители, като са известни само възрастта им и техният пол, които заедно с желаните подаръци са описани на картички. С картичките и тази година бе окичена Коледна елха, а дарителите избираха за кого да подготвят подарък. Къде Дядо Коледа ще отнесе подаръците е известно само на социалните работници и организаторите.

Благотворителната кампания "Осиновете врачанско семейство" продължава до 15 декември. Повече информация може да се получи от Дома на науката и техниката във Враца.
БТА