АЕЦ достигна производствен рекорд
АЕЦ достигна производствен рекорд / netinfo
АЕЦ достигна производствен рекорд
48343
АЕЦ достигна производствен рекорд
  • АЕЦ достигна производствен рекорд

В 14.38 ч. днес АЕЦ "Козлодуй" достигна рекорда на произведената електроенергия от 1000-мегаватовите 5-ти и 6-ти блок през 2008 г. от 15 765 105 200 квч.

С произведеното количество от днес до края на годината ще бъдат получени още над 500 млн. квч. Те ще струват над 35 млн. лв. по цени на свободния пазар, съобщи изп. директор на централата Александър Николов.

"На първо място за нас е безопасността на АЕЦ и след като тя е осигурена, обръщаме внимание и на икономическите й показатели, каза министърът на икономика енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Козлодуй. Произведеното количество над планираното за тази година, достигнато на 10 декември, е за 73 млн. лв." каза още Трайков.

Той продължава да поддържа тезата, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" съществува възможност за изграждане на 7-ми и дори на 8-ми блок. "Това не означава непременно отказване от проекта "Белене", сподели още министърът.

„АЕЦ "Козлодуй" не само постига най-високи производствени резулатит в сравнение с централи от техния тип, но има и най-ниските нива на аварийно спиране, на изхъврялния, на всички показатели, които определят ефективността на централата и нивото на безопасност в нея. За мен всички тези измерения на работата на централата са признак, че тук се работи компетентно от моя гледна точка.", обяви министър Трайков. Според него, с тези над 16 млрд киловат часа произведени за цялата година от българската централа, може да се освети цялата населена част от Земята за няколко минути, ако се използват енергоспестяващи крушки.  

Министър Трайков обяви и че според предварителен доклад на АЯР за резултатите от стрес-тестовете, АЕЦ "Козлодуй стои изключително добре не само по отношение на критериите, залегнали в тестовете, но и в сравнение с  всички останали ядрени централи по света. 

Изп.директор на централата Александър Николов представи и една от най-близките цели на ръководството - повишаване на топлинната мощност на двата 1000 мегаватови блока до 104 %. Това ще доведе до увеличение и на крайната електрическата мощност. Тя няма да може да се поеме от сегашните генератори, затова в следващата година-две те трябва да се сменят с нови. Проектът вече е представен пред АЯР, очакванията са до шест месеца да се получи разрешение от регулатора.

Междувременно ръководството на централата е влязло във връзка със Санктпетербургския завод "Електросила", произвеждащ подобно специализирано оборудване. В края на февруари 2012 г. представители на АЕЦ ще посетят завода и около март - април може да се сключи договор за доставка на  генератор с 1100 мегавата мощност. "По наши планове в края на 2013 година новите 1100 мегавататови генератори ще могат да заработят", каза още Ал.Николов.