66 млн. лв. са договорени за Монтанско през тази година от оперативни програми
66 млн. лв. са договорени за Монтанско през тази година от оперативни програми / Дарик Враца - архив

До края на ноември 2013 г. администрацията, училищата и бизнесът от област Монтана са подписали договори за 16 160 895 лв. безвъзмездна финансова помощ. Средствата са по оперативни програми „Административен капацитет“, „Регионално развитие“, „Развитие на човешките ресурси“ и „Конкурентоспособност“, съобщиха от местния ОИЦ.

Най-много са проектите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) - 30, от които 17 са на фирми, 8 на общини, 3 на училища, 1 на болницата, 1 на неправителствена организация. Чрез ОПРЧР безработни лица от Монтана и Лом са стартирали собствен бизнес чрез схемата за развиване на самостоятелна стопанска дейност.

Бизнесът е проявил интерес и към процедурите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, осигуряване на обучение и заетост на безработни младежи до 29 години, повишаване на квалификацията на персонала. Общинските проекти по ОПРЧР са за предоставянето на социални услуги в изградени центрове от семеен тип и защитени жилища.

Общо девет проекта са разработили общините от Област Монтана по Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК). Шест от тях са за повишаване на квалификацията на служителите в местните администрации в общините Лом, Берковица, Вършец, Чипровци, Георги Дамяново и Якимово.

По два проекта имат общините Монтана и Лом по Оперативна програма „Регионално развитие“. Чрез тях ще се повиши регионалната конкурентоспособност на двете администрации за следващия програмен период и ще се подобри градската среда и достъпност.

50 580 722 лв. е безвъзмездната финансова помощ по проекта за обходния път на Монтана с бенефициент Агенция „Пътна инфраструктура“ по ОП „Транспорт“. Така общата стойност на договорената безвъзмездна финансова помощ за областта през 2013 г. става 66 741 607 лв.