400 самодейци участваха във фолклорен събор
400 самодейци участваха във фолклорен събор / Община Видин

Петото издание на фолклорния събор „Алботин" се проведе в салона на читалището във видинското село Градец. Дъждовното време попречи на традицията той да се състои в подножието на едноименния скален манастир. Събитието започна с Великденски водосвет, отслужен от отец Григорий.

С приветствие към участниците и гостите се обърна кметът на Видин Огнян Ценков. Той поздрави всички с големия християнски празник Великден и пожела здраве и благополучие. Ценков сподели удовлетворението си, че тази година във фолклорния събор се представят около 400 самодейци от цялата Видинска област.

„Нека се насладим на техните изпълнения, защото тези хора са истински българи, които ни показват как да обичаме и да пазим нашите прекрасни народни традиции и да ги предаваме на идващите поколения" - призова кметът. След това изказа сърдечната си благодарност на организаторите на това престижно събитие - на колегите от Община Видин, на Сдружение „Видински Общински фонд „Читалища", както и на домакините - кмета на с. Градец Илия Томов и местното читалище „Просвета".

Детската битова група от с. Кутово излезе първа на фестивалната сцена. Общо 22 танцови и певчески състава се включиха в петото издание на „Алботин" и получиха грамоти за участие. Според обичая съборът винаги се провежда на втория ден след Възкресение Христово и събира хиляди участници и гости от цялата страна.