/ Община Враца
Врачанинът Янаки Долапчиев на 32 години „спаси“ Богоявленския кръст на големия християнски празник - Йордановден, който се проведе на моста на река Лева при Згориград.

Община Враца

Празничната програма започна с шествие, предвождано от двама ездачи на коне, носещи българското знаме. В пъстрата колона се включиха кметът Калин Каменов, Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, танцьори от представителен ансамбъл „Хемус“, духовият оркестър при читалище „Развитие“, както и участниците в ритуала, облечени в народни носии.

Младеж извади кръста от река Ботуня във Вършец, самодейци играха хоро в ледените води

Честването на Йордановден започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от митрополит Григорий. В ледените води на река Лева се хвърлиха 29 смелчаци, облечени в народни носии.

Община Враца

Най-младият участник беше 18-годишният Цветомир Тодоров, а най-възрастният 58-годишният фотограф от Враца - Емил Игнатов. Победителят получи от кмета Калин Каменов парична награда в размер на 200 лв. и златен кръст от Врачански митрополит Григорий.

Йордановден - традиции и обичаи (ВИДЕО)

За всички участници бяха осигурени извезана хавлиена кърпа, тениска с народна шевица и бутилка вино „Врачанска теменуга“. На ритуала присъства още заместник-кметът Мария Попова, както и десетки жители и гости на Враца. Празничната програма завърши с народни хора около огъня.