29 проекта се борят за финансиране по Малки граждански инициативи
29 проекта се борят за финансиране по Малки граждански инициативи / Дарик - Враца

Продължава да е голям интересът към проект „Малки граждански инициативи 2014“ на Общински съвет – Враца, стана ясно от заседанието на Постоянната комисия по програми с европейско и национално финансиране, европейско сътрудничество. 31 са подадените в определения срок проектни предложения, две от които бяха отхвърлени заради непълни документи. 15 проекта са на села в общината, а останалите - от различни части на град Враца.

Село Челопек кандидатства с две  идеи – „Еко кът за отдих“ и „Лицето на Челопек“. Две са предложенията и от с. Горно Пещене – „Естрада за тържествени мероприятия“ и „Облагородяване на пространство до жилищен квартал в с. Горно Пещене  - изграждане на среда за отдих и възстановяване на достъп до р. Скът“.

„Обособяване на зелени площи около паметник в центъра на с. Чирен“ е наименованието на проекта на с. Чирен, „Изграждане на фитнес на открито и тенис на маса“ пък е предложението на с. Тишевица. В Девене искат да изградят спортен комплекс, а в Бели Извор да възстановят оградата на читалището и обществената тоалетна. „Село Лютаджик – привлекателно екологично място за живот и отдих“ се нарича проектното предложение на балканското село, за „Изграждане на площадка за спорт и отдих“ кандидатства Власатица, а Косталево за направа на навес в църковния двор.

Минифутболно игрище имат намерение да изградят във Вировско, доизграждане на детска площадка предвиждат в Голямо Пещене, а в Оходен – озеленяване, зацветяване и поправка на подпорна стена. Идеята на Веслец пък е изграждане на етап II на спортна площадка.

Осем са предложенията, подадени от жители на комплекс „Дъбника“. Блок 12, вх.Б кандидатства  с проект „Моят красив вход“, бл.38, вх.Д с „Нашият блок – приятно място за отдих и живеене“, а бл.19, вх.Б и вх.В със „Създаване и подобряване на инфраструктурата пред жилищните входове“. „За по-красива Враца“ са кръстили проекта си жителите на бл. „Орбита“ 13, „Оазис за релакс“ искат да направят жителите на бл.18, вх.В. Живеещите в бл.45 пък са с намерение да изградят „Кът за отдих“. „Облагородяване и озеленяване на предблоково пространство“ предвиждат хората от бл.23, вх.Д, а съседите им от бл.26, вх.Е искат да ремонтират околовходовия тротоар, да озеленят, благоустроят и да обособят кът за отдих.

Живеещите на ул. „Никола Симов Куруто“ кандидатстват за „Проучване, проектиране и благоустрояване на прилежащ терен към жилищните сгради“, „Нашият блок приятно място за живеене“ са нарекли проектното си предложение от бул. „Мито Орозов“, „Качествена жилищна среда за отдих и забавления“ е на ул. „28-ми октомври“, а в кв.72, ул. „Христо Ботев“ 144 искат да възстановят и оборудват зона за отдих.

Само един проект е внесен от жилищния комплекс „Младост“, бл.1. Живеещите там са с намерение да изградят алея и тротоар.

 

Комисията продължава своята работа. През следващата седмица ще бъдат разгледани проектите за техническо съответствие, след което ще се пристъпи към прецизно оценяване.