140 години чества храм Св. Николай Чудотворец в Берковица
140 години чества храм Св. Николай Чудотворец в Берковица / Снимка: община Берковица

140 години от освещаването на църквата "Св. Николай Чудотворец" в Берковица се навършват днес.  Святата дата бе отбелязана с празнична литургия с участието на Негово Високопреосвещенство видинският митрополит Дометиан, архимандрит Антим и местни свещеници.

Катедралният храм е една от най-значителната култова сграда в Берковско. Майстор Георги Джонгар от Дебърско, издига великолепната трикорабна църква с емпория - балкон, служел за женско отделение на църквата през 1871 г. Храмът е осветен същата година от ктитора и попечителя архимандрит Доротей - софийски митрополит. В църковните кондики, запазени и до днес пише, че видният възрожденец е дарил 5000 гроша за построяването на сградата, а с труд са помагали местните хора.

След Освобождението основната сграда е надстроена с около 80 см и е издигнат богато декориран купол. На страничните крила също е издигнат по един малък купол, което придава на църквата по-монументален вид.  Иконостасът и иконите също са много интересни. Камбанарията, която е на входа, е построена през 1898 г. майстор Пандул Попов. В двора на църквата се намира и най-старото класно училище в Берковица - днес градска художествена галерия "Отец Паисий".

 

140 години чества храм "Св. Николай Чудотворец" в Берковица
netinfo
Във вярата на българите Светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони.

На този ден задължително на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е шаран).