Община Макреш обяви дарителска сметка за набиране средства за ремонт на единственото училище в района, което горя след поразяване от мълния, съобщи пред БТА секретарят на Община Макреш - Ванюша Василева.

Дарителската сметка е в левове и средствата са необходими, за да започне спешно ремонт на 3-етажната сграда на основното училище (ОУ) „Христо Ботев“ в село Раковица. След като мълния порази сградата и избухна пожар, който унищожи 300 кв.м от покрива, спасени от пламъците бяха 200 кв.м. и компютърна техника. В момента Община Макреш и пожарникари разчистват третия етаж на училището, който е сред най-пострадалите и съществува опасност от падащи греди и предмети.

Експерт оценява нанесените щети, каза още Василева. Сградата е застрахована и след почистването трябва да започне ремонт на покрива, наводнените етажи на сградата, на класните стаи и повреденото имущество в тях, допълни секретарят на кметството.

Мълния подпали училище във Видинско (ВИДЕО)

Тя уточни, че училището, което е защитено, е единственото на територията на Община Макреш и в него през тази учебна година са учили 20 деца от 1 до 7 клас.  ОУ“ Христо Ботев“ е открито в далечната 1938 година, днес в него работят 10 души педагогически и 6 души непедагогически персонал. Училището разполага с основна голяма сграда и отделна сграда за общежитие, която не е пострадала от пожара.

След уточняване изцяло на нанесените щети и необходимата сума за ремонт, ръководството на Община Макреш ще изготви план как точно да се извършат ремонтните дейности на сградата, каза още Василева. Тя призова фирми и добри хора от Видинско и страната да се включат в дарителската акция , за да помогнат училището да бъде ремонтирано и през септември да отвори врати за новата учебна година.

Дарителската сметка може да се види на сайта на Община Макреш. 
 
БТА