/ iStock/Getty Images
"Първият круизен кораб за годината, след голямата вълна на пандемията, акостира на видинското пристанище", съобщи дежурният на граничния пункт.

На пристанище Видин сутринта акостира туристическия кораб "Болеро", плаващ под немски флаг, който отплава в следобедните часове към Виена. "30 германски туристи, представители на третата възраст, са посетили Белоградчик, уникалните белоградчишки скали и пещерата Магура", каза Росен Младенов, зам.-кмет на Белоградчик.

Първият круизен кораб за годината ще акостира край Русе

Той уточни,че към момента от един от българските туроператори на круизни кораби - "Балкантурс" имат предварителна заявка за посещения за около 60 кораба с туристи от различни държави, със средно 120 души на борда, които да посетят природните и исторически забележителности на Видинския край.

Той допълни, че всичките 30 немски туристи, които днес са слезли на българския бряг и са посетили забележителностите във Видин и Белоградчик, са били имунизирани срещу вируса на COVID-19. Немските туристи се разхождаха без маски в крайдунавския парк на Видин днес при температура измерена на сянка от 37 градуса.

Корабоплаването по Дунав се съживява след пандемията

"След като през миналата година круизен сезон, поради наложените ограничителни мерки за пътувания и пандемичната обстановка, изобщо нямаше, то туристическите фирми и туроператори прогнозират един добър туристически сезон през настоящата година", каза още Младенов.

Той допълни само за сравнение - през 2018 г.край Видин са акостирали 280 туристически кораба, за 2019 - 340 кораба. През пандемичната 2020 г. бяха планирани пътувания и посещения на 480 кораба, но не се реализира нито едно.
БТА