/ iStock/Getty Images
Община Видин няма да организира Коледна програма заради въведените противоепидемични мерки, съобщиха от Общината.

20 нови случая на коронавирус във Видинско, починаха двама души

По традиция в навечерието на празника Никулден започват и проявите, свързани с посрещането на Коледа и Нова година в дунавския град. В усложнената обстановка заради COVID-19 и с оглед спазване указанията в заповедта на министъра на здравеопазването от 25 ноември, тази година Община Видин отменя всички предвидени събития.

Целта е да не се създават предпоставки за събиране на повече хора и условия за разпространение на заразата. Въпреки тежката ситуация, за да създаде празнична атмосфера и да вдъхне надежда на хората, Община Видин ще украси голямо коледно дърво на площад "Бдинци".

Доброволци от Община Видин в помощ на болница „Св. Петка”

Светлините на коледното дърво ще бъдат запалени без специално тържество, за да се избегне събирането на много деца и възрастни около елхата. Няма да се състои и обичайното литийно шествие в Деня на св. Николай Мирликийски Чудотворец - 6 декември, което по традиция се организира съвместно с Видинска света митрополия, Пристанище Видин и Сдружение "Усмихни се с нас".

На празника в едноименната църква в града ще се спази традицията и ще бъде отслужена тържествена Света литургия и запалено корабното кандило. Службата ще бъде отворена за вярващите, при строго спазване на противоепидемичните мерки, уточняват от общината.