/ Община Видин
Кметът на Видин д-р Цветан Ценков прие посланика на Румъния Йон Гъля, съобщиха от Общината.

В община Видин няма да има увеличение на данъците

Това е първата среща на д-р Ценков от неговия мандат с извънредния и пълномощен посланик на Република Румъния в България. На нея присъства и заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.

В началото на разговора дипломатът постави акцент върху програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България за следващия програмен период 2021-2027 и възможностите Община Видин да бъде партньор от българска страна. Д-р Цветан Ценков отбеляза, че е важно също и културни институти, и неправителствени организации да се включат активно и да кандидатстват по проекти.

Община Видин

Друга тема, която бе обсъдена е развитието на културно-историческия туризъм. Йон Гъля изказа благодарност за полаганите грижи от страна на Община Видин за паметника на загиналите в Руско-турската Освободителна война румънски войници и офицери в село Иново.

Пространството около него се поддържа и облагородява постоянно. Видинският кмет отправи лична покана към посланика да присъства на тържествената церемония за Националния празник на България 3 март, която по традиция започва именно от Иново.

Обсъдено беше също икономическото развитие на двата трансгранични региона, задълбочаване на сътрудничеството между общините Видин и Калафат във всички сфери, както и установяването на приятелски контакти между нашия град и други румънски центрове.

Община Видин ще поеме дълг от близо 560 000 лв. заради наложени санкции по проект за ремонт на централната пешеходна зона

Стана ясно, че ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“ е поканен и ще участва в началото на месец юли, тази година в международен фолклорен фестивал в град Тимишоара.

Д-р Ценков коментира с румънския посланик възможността за споразумение между медицинските университети в София и Крайова, за да може да се помогне с кадри на видинската болница „Св. Петка“, както и да се организира обучение за парамедици.

Негово превъзходителство изрази задоволството си от топлото посрещане и пожела на видинския кмет и общинското ръководство успешно управление на Общината през следващите четири години.