Жезълът на Кубрат, медальонът на Омуртаг и тронът на Фердинанд показва уникална изложба
Жезълът на Кубрат, медальонът на Омуртаг и тронът на Фердинанд показва уникална изложба / netinfo

Тронът, жезълът и сабята на цар Фердинанд са изложени в уникалната експозиция „Символите на българската държавност през вековете”, открита във В.Търново по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта. В изложбата са показани над 500 реликви, свързани с историята на българската държавност от времето на хан Кубрат до наши дни.

Над 20 исторически музея и галерии за първи път показват на едно място уникални паметници на културата – символи на българската държавност.
В изложбените зали са експонирани жезълът на хан Кубрат, неговият пръстен и златният накрайник на колана на владетеля, които са най-старинните експонати, открити в Мала Перешчепина.

Посетителите могат да видят медальонът на хан Омуртаг, медна монета на Иван Асен Втори и много други отличителни знаци на български владетели, обясни уредникът на изложбата Виолета Великова.

В експозицията са представени още Преславското златно съкровище, много снимки, архивни документи, гербове и монети от трите български царства. Изложбата ще остане отворена за посетители един месец.
Чуйте повече за нея в прикачения файл…