Запрятайте ръкавите, време е за коледната пита
Запрятайте ръкавите, време е за коледната пита / Sofia Photo Agency
Запрятайте ръкавите, време е за коледната пита
36502
Запрятайте ръкавите, време е за коледната пита
  • Запрятайте ръкавите, време е за коледната пита

Коледната пита с паричка е важна част от приготовленията на празничната трапеза. Според традициите обредният хляб се замесва от най-възрастната жена в семейството, която поставя в тестото и желаната паричка.

Ако сте се заели сами да приготвите питката трябва да внимавате в пропорциите на съставките, да печете на подходяща температура и най-вече да сте търпеливи. Затова не правете коледната пита в последния момент, съветва Жени Сапунджиева, собственик на фирма за хлебопроизводство и сладкарство.

Брашно, мая и вода са основните съставки за обредния хляб. Не се слага яйце или мляко, тъй като това е постен коледен хляб. Той може да бъде и богато украсен, а по желание на домакинята се добавят и други късметчета.

Коледната пита се пече в умерена фурна докато стане златиста, след това се изважда, поръсва се с малко студена вода и се увива в кърпа, за да омекне.

Жени Сапунджиева обяснява тънкостите в приготвянето на обредния хляб в звуковия файл.