Коледната пита с паричка е важна част от приготовленията на празничната трапеза. Според традициите обредният хляб се замесва от най-възрастната жена в семейството, която поставя в тестото и желаната паричка.
Ако сте се заели сами да приготвите питката трябва да внимавате в пропорциите на съставките, да печете на подходяща температура и най-вече да сте търпеливи. Затова не правете коледната пита в последния момент, съветва Жени Сапунджиева, собственик на фирма за хлебопроизводство и сладкарство.
Брашно, мая и вода са основните съставки за обредния хляб. Не се слага яйце или мляко, тъй като това е постен коледен хляб. Той може да бъде и богато украсен, а по желание на домакинята се добавят и други късметчета.
Коледната пита се пече в умерена фурна докато стане златиста, след това се изважда, поръсва се с малко студена вода и се увива в кърпа, за да омекне.
Жени Сапунджиева обяснява тънкостите в приготвянето на обредния хляб в звуковия файл.