/ МВР
Министър Маринов: Призванието на полицая е да служи на хората, да е тяхна подкрепа
"Удоволствие за мен е откриването на новата сграда на Районно управление-Елена, защото подобни събития доказват грижата за осигуряване на основната потребност на хората - тази за сигурност" Той благодари сърдечно на кмета на града - инж. Дилян Млъзев, доказал доверието на жителите със спечелването на четвърти пореден мандат, съобщиха от МВР.

МВР

По думите му, голяма част от това доверие е именно в чувството за сигурност и инвестициите, направени под негово ръководство, в сектора сигурност. Министър Маринов благодари от името на ръководството на вътрешното ведомство и на всички, които се включиха в строежа на сградата и в процедурите, съпътстващи подобна реализация.

МВР

Той уточни, че Министерството на вътрешните работи е отделило от бюджета, който е за  капиталови разходи, 800 хил. лева и ги е вложило в подпомагане на изграждането на районното управление.
 

„Това е една от най-добрите инвестиции на министерството, защото тя ще дава резултат още 100 години, защото освен създаване на добри условия за труд на служителите,  тази сграда дава възможност и за по-добро обслужване на над 15 хиляди души, които живеят в двете общини на територията на Елена“, заяви вътрешният министър. 

Звено "Български документи за самоличност" в Елена няма да работи от 2 до 6 декември

Министър Младен Маринов се обърна към колегите си с думите: Длъжни сме на тези хора, нашето призвание е да им служим, да сме тяхна подкрепа. В този смисъл тези, които се обръщат към полицията и идват с различни проблеми, дори и несвързани с нашата компетентност, трябва да бъдат изслушвани с внимание и насочвани за да получат адекватна помощ и отговор.

МВР

Той призова и гражданите да се доверяват на полицаите, защото те са техни помощници. Районно управление-Елена обслужва територията на общините Елена и Златарица. Освен двата града, управлението обхваща и 145 села с обща територия от 894 кв. км. и население от около 15 653 жители.

Районът, обслужван от РУ-Елена, се е наложил като утвърдена туристическа дестинация за граждани от цялата страна, както през летния, така и през зимния период. В Елена и селата от общината работят 350 обекта за настаняване - хотели, къщи за гости, хижи и други.

Щатът на РУ включва 40 служители с полицейски правомощия, трима - разследващи полицаи и служители по  трудово-правни отношения. Досега РУ-Елена се помещаваше в сграда на повече от 100 години, строена за конак, чиято външна фасада е освежена през 90-те години. Към момента постройката е оценена като опасна за обитаване.

МВР

Повече от 10 години ръководството на министерството и на ОДВМР-В.Търново търсиха начини и възможности условията на труд на служителите в РУ-Елена да се подобрят и гражданите да бъдат посрещани и обслужвани в по-приятна и най-вече безопасна обстановка.

В началото на 2016 г., по предложение на кмета на община Елена инж. Дилян Млъзев, прието от Общинския съвет, бе взето решение сградата на бивша детска градина в града да бъде предоставена безвъзмездно в полза на РУ-Елена.

През 2018 г., с решение на директора на ОД на МВР-Велико Търново ст. комисар Димитър Машов, бе проведена процедура по възлагане на обществена поръчка за смяна на предназначението на сградата, от Министерството на вътрешните работи бяха отпуснати необходимите за целта средства, а работата по проекта за изграждането на РУ-Елена бе възложена на строителна фирма от Велико Търново.