ВТУ: Да на летните бригади, не - на просрочването им
ВТУ: Да на летните бригади, не - на просрочването им / netinfo

Великотърновският университет подкрепя идеята за летни бригади на студентите в чужбина, но само при условие да не се просрочват четирите месеца за пребиваване извън страната, каза ректорът на висшето училище проф. Пламен Легкоступ.

Той изрази становището на Академическия съвет за принципна подкрепа на програмата за 4 месечно лятно пребиване в САЩ, по известна като летни бригади.

Правилниците на ВТУ позволяват на студентите да пътуват през летния период, ако не са натрупали невзети изпити. Освен това Законът за висшето образование изисква

задължително обучение от два семестъра по 15 седмици за една учебна година.

Учебният график, който висшето училище е приел, дава възможност на студентите да отсъстват от лекции от началото на юли до края на септември.

Студентът може да поеме през океана ако вземе предварително по-голяма част от изпитите си, но преди това факултетското ръководство трябва да се съгласи, трябва да е съгласен и изпитващият преподавател.

„Проблемът е сложен, тъй като от една страна студентите отиват на бригада, за да спечелят пари, с които да покрият разходите по обучението си.

От тази гледна точка сме склонни да им разрешаваме да пътуват за бригадите.

От друга страна обаче продължителното отсъствие разстройва учебния процес, тъй като става въпрос за около 400 – 500 студенти годишно, които пътуват за САЩ или Великобритания, каза ректорът на университета,

Ако студентите искат да останат повече от 4 месеца е редно е да подадат молба за прекъсване и да продължат обучението си след завръщането си, смята ректорското ръководство.

На бригада може да отиде студент с два или най-много три невзети изпита.

„В някои вузове дори само при един невзет изпит студентът не може да тръгне за бригада. Ние няма да пристъпим към толкова рестриктивни мерки, но ще продължим да държим на изискването студентите да се върнат навреме, изискване, каквото има и американската страна към тях”, допълни проф. Легкоступ.