Втори опит да тръгне делото Килърите
Втори опит да тръгне делото Килърите / Sofia Photo Agency

Делото „Килърите" ще се гледа при засилени мерки за сигурност, след като миналата седмица Варненският апелативен съд не даде ход на процеса и го отложи с една седмица. Причина за това стана искане на защитата на подсъдимите, които не са успели да се запознаят с внесеното от Шуменската окръжна прокуратура допълнение към протеста им срещу присъдите на Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов. Обвинението е депозирало пред съда документите на 31 октомври, а те са били връчени на подсъдимите между 4 и 6 ноември.

Заседанието е насрочено за 10 часа. Апелативният съд отново ще заседава във варненския затвор, а не в Съдебната палата.

Магистратите ще разгледат общо 9 жалби от подсъдимите и частните обвинители срещу присъдата на Шуменския окръжен съд, който призна вината на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, бизнесмена от Велико Търново Георги Вълев, бившия полицай Петър Атмаджов и хижаря Райчо Стойнев за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на „Атоменергоремонт", на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Престъпната група бе осъдена също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия.

След 50 заседания и разпит на близо 150 свидетели в края на миналата година състав на Шуменския окръжен съд присъди три доживотни присъди без право за Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев. На Янко Попов беше наложено наказание от 17 години затвор, на Райчо Стойнев - 15 години, а на Петър Атмаджов - 4 години. За последните трима Шуменска окръжна прокуратура настоява за по-тежки присъди.