/ Министерство на отбраната
Военна клетва положиха 81 резервисти, които се подготвят в Центъра за професионално и продължаващо обучение на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново. Тържествения строй прие началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов, съобщиха от Министерство на отбраната.

„Гордейте се с избора, който сте направили, защото няма по-достоен избор от този да посветите себе си на армията и на България“, каза в словото си бригаден генерал Иван Маламов.

Резервистите във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен положиха клетва

Той призова резервистите да бъдат верни на историята и традициите на НВУ и да следват заветите на Левски. „Когато усетите, че сте на ръба и сте изправени пред поредната трудност, обърнете съм към Апостола. Прочетете думите му, вземете от тях вдъхновение и вяра, но не предавайте нито себе си, нито него!“, призова бригаден генерал Иван Маламов.

В поздравителен адрес пожелания за успех на военнослужещите изказа министърът на отбраната Стефан Янев. „Поздравявам ви за решението да станете част от Въоръжените сили. Вие направихте този избор с ясното съзнание за трудностите и предизвикателствата, които ви предстоят.

С това решение показахте, зрялост, отговорност и силна воля да служите на Родината, което кара всички нас да се чувстваме горди и обнадеждени. Обнадеждени да видим силно мотивирани млади хора, които смело се изправят пред трудностите, в едно ново за тях поприще, което изисква много усилия, непрестанна подготовка и усъвършенстване“, се казва още в поздравлението.

„Ние дълбоко съзнаваме дълга си пред Родината и отговорността, която поемаме и няма да пожалим сили за овладяване на професията - защитник на Отечеството. Никога няма да забравим, че където и да се намираме, ние сме поели своя воински дълг в името на България. Това ще бъде мярата на нашето поведение, везната на всяка наша мисъл, постъпка и действие“, каза в слово-отговор редник Илиан Влайчев.

На тържествения ритуал присъстваха представители на Министерството на отбраната, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, представители на държавната и местна власт, на военнопатриотични организации и други.

Първите български граждани, кандидати за срочна служба в доброволния резерв, започнаха обучение в Националния военен университет „Васил Левски“ в началото на годината. Първи етап, начална военна подготовка, завършиха 115 резервисти, от които 85 - във факултет „Общовойскови“ във Велико Търново и 27 във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен. В момента те вече провеждат специализирана военна подготовка, след която ще придобият военно-отчетна специалност.

Доброволната военна служба завършва с три месеца колективна подготовка. След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс.

Освен това те имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.