/ Министерство на отбраната
Военна клетва положиха резервистите, които се обучават във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ). Тържественият строй прие началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов, съобщиха от Министерство на отбраната.

„Гордейте се с избора, който сте направили, защото няма по-достоен избор от този да посветите себе си на армията и на България“. С тези думи се обърна към обучаемите бригаден генерал Иван Маламов.

Радев: Признаването на Донецк и Луганск обрича усилията за деескалация на конфликта

В словото си той допълни още: „Вие сте първите, поели по този път. Той не е лесен, но е благороден. Тук ще получите отлична военна подготовка и за всички усилия, които полагате от първия ден, и ще продължите да полагате до края.

За всички жертви, които правите, ще получите признание и лично удовлетворение. Заедно с вас ще очертаем пътя и философията на срочната служба в доброволния резерв.

Служба, която е възможност за по-гъвкав подход и разширяване на обучението на българските граждани за придобиване на умения, свързани със защитата на Родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на Въоръжените сили“.

„Полагането на военна клетва е стара и свята воинска традиция, символизираща преданост, дълг и чест. Тя води началото си от онази далечна и паметна година, когато конниците на Аспарух преминават Дунава и се заклеват тази земя да бъде завинаги българска“. С тези думи към резервистите се обърна началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков.

„С клетвените слова „Заклех се“, вие положихте клетва за вярност пред родината, пред вашите командири и вашите семейства. Поемате нелеката отговорност да пазите нашата страна и да съхранявате изконните ценности на българския народ“, допълни той и благодари на целия командно-преподавателски и инструкторски състав на НВУ, който подготвя военнослужещите.

От името на всички резервисти, които положиха клетва, отговори редник Димитров, който каза: „От днес започва пътят на нашата професионална реализация, затова е необходимо всеки от нас с увереност да продължи това, което е започнал. Днешният ден е потвърждение за избора ни да тръгнем по трудния професионален път на военнослужещия от Българската армия.

Господа командири и преподаватели, уверявам ви, че дълбоко осъзнаваме дълга си пред родината и отговорността, която поемаме. Готови сме да защитаваме родината и да пазим нейния суверенитет“.

Тържествената церемония се проведе пред Община Шумен и на нея присъстваха началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, областният управител Владимир Йолов, кметът на Община Шумен Любомир Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, близки и приятели на военнослужещите.

На 25 февруари в НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново предстои ритуал по полагане на военна клетва от военнослужещите на срочна служба в доброволния резерв, които са в университета.