/ netinfo
Приемна с граждани в три общини - Велико Търново, Елена и Златарица организира народният представител от „БСП за България“ Весела Лечева.

В Старата столица дойдоха възрастни хора, които разказаха за успехите на тяхната самодейна груупа и се оплакаха, че за всяко участие във фестивали и надпявания трябва да молят спонсори за подкрепа.

Весела Лечева: Как 5 лева увеличение на пенсиите да компенсира поскъпналия ток?

Липсата на закон за възрастните хора ограничава възможностите за финансиране на подобна дейност и макар на много места самодейците да срещат добро отношение от страна на местните кметове, проблемът с осигуряването на нужните средства остава. През 2017 г. БСП внесе в Народното събрание проекта на закон за възрастните хора, който мнозинството отхвърли.

„Чрез този закон се гарантираха средствата за социална политика и статута на пенсионерските клубове. Той може да помогне и за социалното включване на възрастните хора и за финансирането на техните инициативи“, коментира Весела Лечева.

Целта на законопроекта беше да се създаде национална стратегия за пълноценен и активен живот за хората над 60-годишна възраст. Предложението за нов закон представяше дългосрочна държавна политика в подкрепа на възрастните хора.

Лечева: Няма да се примирим с липсата на сигурност и с ниските доходи

Пенсионерите се оплакаха, че цената на билетите за градския транспорт във Велико Търново е висока
и няма намаление за възрастни хора. Весела Лечева се ангажира заедно с общинските съветници от БСП да отстояват темата в местния парламент като се намери начин за подпомагане - чрез отстъпка в цената, чрез месечен брой безплатни билети или по друг подходящ начин.

Майка на дете с увреждания също дойде в приемната. Тя сподели притесненията си, че месечната сума от 930 лева не е достатъчна за лечението. Като всеки родител, тя полага 24-часова грижа за детето си, но няма възможност да ходи на работа.

Затова няма нито стаж, нито осигуровки. Квалифицирането на дейността „личен асистент“ като професия може да разреши проблема, смята майката. Няма индивидуална преценка при отпускането на медицинските изделия за децата с увреждания, каза още майката. Така пакетът, който нейното дете получава не отговаря на нуждите му, а те се разпределят еднакво за всички деца с увреждания.

В Елена земеделски производители коментираха неяснотата със собствеността на пустеещите бивши животновъдни ферми. Към тях има инвестиционен интерес за възраждане на дейността им, но поради неяснота в закона е трудно да се уточни кой ги притежава след ликвидацията през 90-те години.

Весела Лечева: Малките населени места са в периферията на националната политика

Изграденото с европейски средства водоснабдяване за с. Лазарци и няколко махали в Еленския Балкан не е пуснато в експлоатация. Проблемът с безводието в селото е от десетилетия, а хората черпят вода от собствени каптажи. Липсата на вода засяга и изградените къщи за гости, разказаха присъстващите на приемната.

В Балканския град хората негодуваха и от качеството на законодателната работа в Народното събрание и от неработещата администрация, която ги разкарва от гише на гише. „Напрежението в управляващото мнозинство е видимо. То не може да даде устойчиви работещи решения на проблемите“, отговори Весела Лечева.

Състоянието на пътищата и липсата на средства за ремонти по републиканската пътна мрежа посочи кметът на Община Златарица като основен проблем. Пред Весела Лечева кметът подчерта липсата на пречиствателна станция, а отпадните води се изливат направо в р. Златаришка. Общината е в омагьосан кръг - от една страна е малка община и не може да кандидатства за европейски средства, а от друга - държвано финансиране няма.