Весела Лечева: Педагози предпочитат работа като продавачи заради по-високото заплащане
Весела Лечева: Педагози предпочитат работа като продавачи заради по-високото заплащане / netinfo
Радост за децата от Златарица и с.Горско Ново село донесе народният представител Весела Лечева в навечерието на коледните празници. Депутатът от „БСП за България“ се срещна и с ръководствата на двете учебни заведения и коментира с тях проблеми в сферата на образованието.

Весела Лечева: Педагози предпочитат работа като продавачи заради по-високото заплащане
netinfo

В Златарица системата на делегираните бюджети създава напрежение между детска градина „Славейче“ и СУ „Св.Св.Кирил и Методий“, защото и в двете образователни институции имат подготвителни групи. Така те влизат в съревнование за децата, които ще се запишат при тях.

Детската градина разполага с по-добра база и сграден фонд от училището, но принципът на финансиране в образованието „парите следват ученика“ води до конкуренция между двете звена. Заради намаляващия брой деца, и двете институции са обречени да получават недостатъчно средства.

„До това води безобразната политика, която ощетява учениците и не отчита дали училищата се намират в отдалечени райони, дали населението не намалява и какви са потребностите“, коментира Весела Лечева.

В срещата в с.Горско Ново село участваха ръководството на детската градина, кмета на селото и родители. Директорът на детската градина сподели проблема с намирането на нужните  възпитатели. Много педагози отказват да работят по специалността си, заради ниското заплащане, а за да стигнат от Велико Търново до селото се налага да сменят и два автобуса. С болка присъстващите констатираха как педагози предпочитат да работят като продавачки за минимална заплата, вместо да преподават.

„Проблемът с модела в образованието е следващата бомба със закъснител в нашата държава. В сферата на образованието виждаме отново как повече пари не водят до повече знание, защото остават нерешени основните проблеми“, коментира Весела Лечева.