Весела Лечева: Няма да предам хората, които ме подкрепят
Весела Лечева: Няма да предам хората, които ме подкрепят / netinfo

- Г-жо Лечева, какво ви амбицира да се борите за доверието на хората в региона като кандидат за народен представител?

- Велико Търново е моят роден град и не са ми чужди проблемите на хората, както в него и областта, така и в цялата страна. и в Спортът ме е научил, че успехът не се купува с пари, а трябва много да се работи за него, че правилата трябва да се спазват и поставената цел да се преследва постоянно. Не можеш да обещаеш, че ще станеш световен шампион и да не го направиш. Трябва да си честен пред себе си и хората около теб. Уроците на спорта не се забравят, те са за цял живот. Мисля си, че в досегашната си дейност – като спортист, народен представител, ръководител, съм била почтена със с всички. Мога да гледам спокойно хората в очите. Нямам нужда от участие в политиката нито да изхранвам семейството си, нито да трупам слава, нито да се доказвам на някого. Детската си мечта вече съм я постигнала. Имах желанието да бъда №1 в света и го реализирах. Чувствам се като един успял човек. Доказала съм и че не се влияя от силните на деня. Аз съм принципен човек и не се страхувам да защитавам принципите си и интересите на хората. Изправяла съм се и срещу Сергей Станишев, и срещу Бойко Борисов.

- Разбира ли българският гражданин преференцилния вот?

- Аз обикалям много, срещам се с хората и вярвам, че отговорът е да! За хората от Велико Търново и региона – съм сигурна, че са добре информирани. Това е и наше задължение – да ги информираме за възможностите и предимствата на преференциалния вот. Той дава възможност не само да гласуваш, а да избираш. Това е една стъпка напред в развитието на демократичния процес у нас. Сигурна съм, че след време кандидатите в листите ще бъдат подредени по азбучен ред. Защото в листата сме един отбор от хора, които се борят за доверието на хората. За това в тях трябва да попадат хора с опит, с авторитет, с влияние, с добра биография. Преференциалният вот е начин да се засили гражданското начало. Аз вярвам в това начало, защото силата е в това – да спечелиш доверието на хората.

- Какво мислите за мандатността на народните представители и възможността те да бъдат отзовавани, ако не си вършат работата, както трябва? Не е тайна, че във всеки парламент влизат и едни машинки за гласуване, които не се изказват дори веднъж- ей така за собствено удоволствие.

- Има и по- комични ситуации. В края на всеки парламент излизат списъци на мълчаливците, които са обидни дори за самите тях. Не може да има права без задължения. Не може да няма лична отговорност. Не може хората да не могат вземат мерки, ако са недоволни от работата ти. Вижте – аз съм за прекия избор и личната отговорност. И за санкции. Всеки трябва да напусне поста си, ако не си върши съвестно задълженията. Ако не изпълнява обещанията си. Не може само срокът на мандата да те ограничава.

- Трябва и да свършиш нещо в този парламент?

- В крайна сметка за това са те избрали.

- Казахте, че сте се изправяли срещу лидера на БСП Сергей Станишев. Подкрепихте Георги Първанов в началото на инициативата му за размразяване на проекта АБВ. Какво ви накара?

- Споделям всички онези критика и повдигнати въпроси от Георги Първанов, останали без отговор на нашите национални съвети. А, именно за коалицията сключена на тъмно, без конкретни ангажименти, както и за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС ? Да делиш властта, без да е ясно кой какви отговорности има ? Не съм се притеснявала да бъда критична към ръководството. Обаче, когато става дума за принадлежност към дадена политическа сила, смятам че моето място е в БСП и ще работя за успеха на партията и коалицията ни. За мен това си е моя отбор, биеш, падаш, оставаш в него завинаги.

- Ако бъдете избрана народен представител, какви ще са вашите приоритети в работа за Област Велико Търново?

- Отговорен човек съм и не искам да обещавам неща, които не мога да изпълня. Ако бъда избрана – ще насоча усилията си към пълната реставрация на хълма Трапезица. Това което започна моят приятел Стефан Данаилов и бе спряно от ГЕРБ да продължи. Трапезица е обект с огромен исторически и туристически потенциал. За мен основния поминък на цялата държава е туризма. Друг важен момент е създаването на фонд за финансирането на иконописването на църквата при руските гробища в града „Възкресение Христово”, която може да обслужва няколко квартала. Естествено – ще работя за модернизирането и обновяването на спортните обекти във Великотърновска област, както и за построяването на нови, както работих, когато бях председател на ДАМС. Смятам, че трябва да се въведат стандарти по спортна площ във всяка община, на базата на броя на жителите. Можем да стартираме възстановяването и вдигането на нови плувни басейни в цялата страна. Трябва във всички общини да има къде да плуват децата във всички възраст. Програмата, която създадох „Научи се да плуваш”, е желана от всички, но стои въпросът с липсата на басейни и трябва да се търси решение.

- Защо е важно Коалиция "БСП лява България" да победи на тези избори?

- Жителка на П. Тръмбеш ме попита- кое е най- важното в нашата програма. Най- ценното е нейната реалистичност. Участвала съм в няколко кампании и знам как всички щедро обещават преди избори. Желаното се взима за реално. Сегашната кампания не прави изключение. Едни обещават работни места- един милион, други – стабилност, трети залагат на високи заплати- 1000 лева. Слава Богу – БСП не е попаднала в подобен капан. Може би програмата не е много предизборна и точно в това е нейната сила. В социалната й тежест. БСП е партията, която е доказала, че когато управлява – пенсиите и заплатите се вдигат. Защото си поставя достижими цели в полза на хората, които имат право да живеят малко по- добре, малко по- сигурно и по- спокойно.

- Преди финала на кампанията можете ли да обобщите на какво заложихте през този месец?

- Моята кампания бе да се срещам с хората лице в лице. Не се страхувам да ги гледам в очите, да ми задават тежки въпроси. Не се страхувам от критики, а исках да чуя хората. Всеки има своята болка и своята надежда. Едва ли ще кажа нещо ново, ако обобщя, че липсата на вяра и сигурност е общото в повечето ми срещи. Хората са лъгани много, уморени са да чакат да им се случи нещо хубаво. Много им е обещавано през последните 25 години, а нищо не е изпълнено. Безработицата, ниските доходи, корупцията, липсата на житейска перспектива са основните фактори, които водят до тези нерадостни констатации. Пак казвам- всички имаме добри намерения, но важно е кой ще ги реализира.

- Защото и пътят към ада е постлан с добри намерения?

- Така е. Важно е да имаш характер да отстояваш интересите на хората, защото съм се нагледала на прокарване на лобистки закони. Има обаче и надежда. Срещам се с много млади хора, които заразяват със своята енергия, с желанието да се борят за живота си. В този ред на мисли – приличаме си. Всеки един от моите успехи е постигнат със зверски труд и лишения. Имала съм привилегията да слушам много пъти „Мила Родино” изпълнен в моя чест. Сигурна съм, че те ще имат привилегията да излязат от страховете и живота на родителите си. Но за да стане това – трябва не само те, но и ние да се потрудим, за да им създадем нужните условия за да се развиват у нас. Не случайно девизът на кампанията ми е „Имате избор”! Промените в Изборния кодекс дават възможността да се гласува не само за партии, но и за личности. Според мен – това е добре. Да гласуваш за партията, чиито идеи възприемаш и за човек, на когото имаш доверие. Защото хората, които представляват идеята ти са не по малко важни от самата идея. Чрез преференциалният вот се дава и се търси лична отговорност на всеки кандидат, Подчертавам – лична отговорност, а не удобството да се скриеш зад колективните решения.

- Петкратен световен шампион, осемкратен европейски, два пъти носител на световната купа. Самочувствието на шампион ли ви накара да стартирате в тази кампания от 16 позиция и вярвате ли в шампионския финал?

- Имах куража и смелостта да поискам последното 16-то място в листата, защото не се страхувам от предизвикателства. Избрах го, за да не може никой да ме упрекне във властови амбиции или че искам да заема мястото на друг. Не се боря за постове и заплати, боря се за доверието на хората. Ако бъда избрана – ще имам силата на техния вот. Вярвам, че великотърновци могат и да избират, освен само да гласуват. Вярвам, че те вярват в мен, както аз вярвам в тях и ще заложат на комбинацията- номер 22 за „БСП лява България” и 16 за мен Весела Лечева. Знам, че никога няма да ги предам и ще работя за тях с характер и хъс, без да пестя времето си. Техният глас няма да отиде напразно, а ще е попадение в целта. Защото съм точна. Във всичко!

- Ще бъдете ли с тези, които ви подкрепят и след 5 октомври?

- Отговорът е да.