Екоинициатива
Екоинициатива / Община Велико Търново
Кампанията в края на септември е с подкрепата на кмета Даниел Панов
Велико Търново става част от еко-инициатива „Стара хартия за нова книга“, която дава възможност на децата да научат повече за рециклирането и разделното събиране на отпадъците, да разберат как да опазват природата и защо това е толкова важно. Кампанията насочва вниманието на малчуганите и към четенето. 
Във Велико Търново инициативата ще се състои на 29 септември от 10,00 до 13,00 ч. в парк „Марно поле“ – край централния вход. Дебютното участие на Старата столица в акцията е с подкрепата на кмета Даниел Панов. Организатори са „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. 
 
Събитието ще се превърне в истински празник за малки и големи. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне пет килограма стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, изненади и подаръци от партньорите на инициативата. Колкото повече стара хартия съберат малчуганите, толкова повече дървета ще бъдат спасени от изсичане, припомнят организаторите. 
За да има достатъчно книги за участниците в кампанията, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия, ще може да избере само една книга, но не повече. Децата, събрали допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ - „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. 
 
Кампанията стартира през 2013 година, а в настоящото ѝ издание се включват общо пет града – Бургас, Хасково, София, Русе и Велико Търново. Партньори са и петте регионални библиотеки.

Средствата от събраните количества стара хартия в петте града ще бъдат използвани за нов тираж на двете специални издания на екологична тематика. За шестте години досега в инициативата са се включили над 37500 деца. Те са предали за рециклиране 195,5 тона хартия и са получили 42470 книжки. В резултат – от изсичане са спасени 2548 дървета.