Велико Търново ще даде старт на ново разширение на IT-сектора в България.

Кметът Даниел Панов вече е в преговори с председателя на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев и с представителите на повече от 10 водещи компании в сферата на високите технологии и изнесените услуги, в които работят над 6000 служители.

Панов: Велико Търново е на челните места по целесъобразно усвояване на европейски средства

Кметът подчерта водещото значение на връзката между местната власт, образованието и бизнеса. В училищата ни вече има над 10 професионални паралелки, насочени към IT-сектора, а ПМГ „Васил Друмев“ е асоциирано училище към Технически университет-София.

БГНЕС

Едно от предимствата на старата столица са университетите - ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ работи отдавна с IT-сектора, НВУ „Васил Левски“ също има ориентирани към тази сфера граждански специалности.

Илия Кръстев сподели, че индустрията ще се разширява и ще се оформят нови локални хъбове извън София, Пловдив, Варна и Бургас, а Велико Търново, Стара Загора и Благоевград са градовете с потенциал да бъдат новите центрове за развитие.

БГНЕС

"В момента в секторите на IT и изнесените услуги са заети около 80 000 души, но реално той може да се разшири с още 40 000 работни места. Кръстев посочи, че е нужна законодателна промяна, уреждаща дистанционните форми на работа. Националното сдружение на общините в България може да помогне експертно по тази тема", отговори Даниел Панов. 
БГНЕС