Никола Вълчанов
Никола Вълчанов / Искра Койчева, Дарик Пловдив
никола вълчанов
93735
никола вълчанов
  • никола вълчанов
„Ай Ти индустрията  е бизнес вертикалата, в която трябва да се инвестира. Развитието й трябва да е приоритет за държавата". В това е убеден пловдивчанинът Никoлa Вълчaнoв, който е преподавател в два български университета и съосновател нa пpocпepиpaщaтa бългapcкa ИT кoмпaния “Пpoгpaмиcтa”.

Програмист по професия и даскал по призвание. Така с усмивка на уста той определя себе си. Кариерата му в сферата на информационните технологии минава през множество  различни оперативни и управленски позиции. От 2012-та година преподава в Пловдивския университет Паисий Хилендарски, а през миналата година партньорство с Факултета по математика и информатика при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ създава иновативната бакалавърска специалност „Софтуерно Инженерство“. В свободното си време свири на пиано.

"Успехът е 99% късмет". Това е формулата на преуспелия Ай Ти специалист, който не вярва в утопии, и е убеден, че бизнесът трябва да работи активно със съвременните образователни програми.  

Успеваемостта на студентите, обучаващи се в софтуерни технологии е висока, разказва преподавателят. В специалност от около 100 човека, близо 60% от тях се реализират на пазара на труда до 4-та година от обучението си, а между 25 и 30 % започват работа още веднага след завършен първи курс. И това разбира се е свързано и с развитието на Ай Ти индустрията в Пловдив и региона през последните години, подчертава той

Данните сочат, че в последните години Ай Ти и аутосорсинг индустрията генерира близо 4% от вътрешния брутен продукт. Така се формира нужната на страната средна класа, подчетава софтуерният специалист и преподавател.

„Затова приоритет на държавата трябва да е увеличаване на мащаба на Ай Ти индустрията в България“, категоричен е той.

Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл.