Варненските рефери първи на турнира  Георги Шопов
Варненските рефери първи на турнира Георги Шопов / Дарик нюз
Варненските рефери първи на турнира "Георги Шопов"
58680
Варненските рефери първи на турнира "Георги Шопов"
  • Варненските рефери първи на турнира "Георги Шопов"

Варненските рефери спечелиха първото издание на футболния турнир в памет на Георги Шопов. Надпреварата се проведе във вторник в комплекс "Спортно Търново". В нея участваха отбори от рефери, ръководещи срещи в професионалния футбол от четирите зони на страната. На практика в старата столица пристигнаха всички водещи съдии. Тук бе Светослав Тодоров, за когото Петър Петров съобщи, че вчера е получил престижен наряд за групите от Шампионската лига, Николай Йорданов, който ще ръководи дербито "Лудогорец"- "Левски", Таско Тасков, който в събота ще е главен съдия на "Етър- 24"- "Славия" и др.

На откриването присъства синът на Георги Шопов- Димитър, цялата Съдийска комисия на БФС, шефът на Зоналния съвет Георги Велинов, доцент Христова от ВТУ, много арбитри и делегати от Старата столица.

По време на церемонията инициаторът за провеждане на турнира Ичко Лозев поздрави арбитрите от името на президента на БФС Боби Михайлов и им припомни, че всеки има зад себе си един Георги Шопов.

„Георги Шопов или Дядо Шоп, както го наричахме е направил за великотърновската колегия толкова много, колкото всички следващи заедно не бихме могли да направим. Не забравяйте хората, които са ви помогнали и ги уважавайте. Да бъдеш човек е първо привилегия и после оправдание", каза Ичко Лозев.

Чуйте повече от него в звуковия файл.

Жребият противопостави в първия полуфинал отборите на Варна и Пловдив, а във втория на В. Търново и София.

Варненци, за които играха бившият етърец Пламен Хаджийски и ексфутболистът на „Академик " /Свищов/ Иван Кирилов, се наложиха с 3:2 над пловдивчани. Драгомир Драганов вкара два гола, а Диян Вълков добави един за победителите. За победените се разписа на два пъти Георги Кабаков.

Великотърновският тим спечели с 3:1 срещу столичния, като точни бяха Илиян Маринов два пъти и Румен Христов веднъж. Пропуски направиха Стоян Денев и Ивайло Атанасов, а Ангел Ангелов върна един гол за гостите.

На финала варненци удариха домакините с 1:0, точен изстрел на Иван Кирилов и вдигнаха купата. Шансове за изравняване се разкриха пред Илиян Капарашев, Георги Йорданов и Стоян Денев, но Димитър Димитров бе заключил вратата си.

За третото място София надигра Пловдив с 4:1, с две попадения на Калин Людмилов, едно на Ивайло Стоянов и автогол на Мартин Богдев. Георги Кабаков вкара почетното попадение за пловдивчани, пропусна дузпа и удари три греди. Въпреки малшанса той стана голмайстор на турнира с общо три попадения в двата мача. Приза за най- добър съдия получи Коце Костадинов, който ръководи финалния мач. Арбитри на срещите бяха още Йордан Дурчев, Кольо Данев и Георги Кордев.