В Г. Оряховица откриха цялостно ремонтирана детска градина
В Г. Оряховица откриха цялостно ремонтирана детска градина / Община Г. Оряховица

В деня на Св. Харалампий бе официално открита обновената сграда на ЦДГ „Ален мак” в Горна Оряховица. Лентата прерязаха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и директорът на детското заведение Софка Стефанова. Отслужен бе и водосвет за здраве от отец Зоран Мамучевски.

На откриването присъстваха заместник кметовете-Йорданка Кушева, Деница Коева, директори на дирекции и представители на общинска администрация, управителят на фирмата извършила довършителните дейности Ивелин Додуров, директори на детски и учебни заведения, родители.

Сградата на детското заведение бе реконструирана по проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност в ЦДГ „Ален мак“, който се финансира по международен фонд „Козлодуй”. Стойността му е 339 851 лв.

Мерките за енергийна ефективност обхванаха топлинно изолиране на външни стени и фасада; подмяна на дървена дограма с PVC на прозорците и полагане на стъклопакет от нискоемисионно стъкло, алуминиева дограма за вратите и външни подпрозоречни первази; топлинно изолиране на покривите на всички корпуси на сградата; пълна реконструкция на отоплителната инсталация, включваща нов котел, подмяна на тръби, радиатори, циркулационни помпи; монтирани бяха 2 бойлера, като водата в тях може да се загрява и на ток, и на природен газ; монтирана беше автоматика за управление работата на горелката и бойлерите, каза при откриването директорът Софка Стефанова.

В Г. Оряховица откриха цялостно ремонтирана детска градина
netinfo

Допълнително с капитални и собствени средства на община Горна Оряховица и на делегирания бюджет на ЦДГ „Ален мак“, се довърши основния ремонт на сградата: вътрешно боядисване във всички помещения, частична подмяна на осветителните тела, подмяна на ВиК инсталацията в централния корпус, монтаж на нови тоалетни казанчета, мивки и смесителни батерии в детските умивални, подмяна на санитарния фаянс на стените и пода на сервизните помещения за деца, подмяна на подовата настилка от балатум с ламинирана в детските занимални, спални и съблекални, както и монтиране на ламиниран цокъл на стените на тези помещения; нов балатум в главното фоайе и стълбище на централния корпус; боядисване на всички врати на помещенията, които ползват децата; поставени бяха алуминиеви щори на спални, физкултурен салон, методичен кабинет, на занималнята на една от групите, разказа още Софка Стефанова. Директорът благодари на Община Горна Оряховица за решението детското заведение да бъде обновено, на родителите и целия персонал за търпението и помощта, за да могат децата по-бързо да влязат в обновената сграда.

Гостите бяха поздравени и от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, който също се обърна с благодарност към родителите и персонала на детското заведение за голямото търпение и толерантност. Трудностите отстанаха назад, сега е важно, че децата вече се обучават в слънчева и топла детска градина,  каза инж. Добрев.