В Буковец улиците не са ремонтирани 40 години, в Пушево ще раздават безплатно дърва
В Буковец улиците не са ремонтирани 40 години, в Пушево ще раздават безплатно дърва / Дарик нюз, архив

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов продължи днес обиколката си по селата, посещавайки Буковец и Пушево.

Жителите на Буковец му заявиха, че е първият управленец, който стъпва в селото след повече от 10 години. Заедно с директора на Областна дирекция на МВР комисар Живко Коцев и началника на „Охранителна полиция" гл. инсп. Иван Каназирски градоначалникът изслуша проблемите, с които се сблъскват жителите на селото.
От 40 години в селото не е направена нито една улица, не е извършен ремонт на кметството, в лошо състояние е и местният храм. Изготвена е количествено - стойностна сметка и от кметството имат готовност да кандидатстват пред Дирекция по вероизповеданията за финансиране на ремонтните дейности по църквата.
Неудобният автобусен транспорт и липсата на обхват на мобилните операторите бяха следващите проблеми, които жителите на Буковец поставиха пред кмета на общината на днешната среща. Пред комисар Живко Коцев те изказаха благодарност от добрата съвместна работа с полицията и прекратяване на набезите на крадците. Буковчани споделиха намеренията си селото им да се превърне в туристическа дестинация, възползвайки се от дългата история на храма, добрият климат и близостта на привлекателни еко пътеки в региона. Даниел Панов декларира готовността си, в зависимост от възможностите на бюджета и инвестиционната програма на общината, да се подобри инфраструктурата и цялостното състояние на селото, за да има повече инвеститорски интерес в реновирането на къщи, в строителството на нови и в развиването на поминък. 22 000 лв. е бюджетът на кметството, като 5 5000 лв. са приоритетно заложени за ремонт на пътища и улици, който ще се извърши през 2013 г., стана ясно още по време на срещата.

150 кубически метра дървесина ще бъдат добити при почистването на речното корито при село Пушево. Дървата ще бъдат раздадена на социално слаби жители на селото, съобщи кметският наместник Юлия Костадинова по време на срещата на пушевчани с кмета на общината Даниел Панов.
31 975 лв. е бюджетът на наместничеството, като 5 800 лв. са отделени за улично осветление, 11 385 лв. за чистота, 8 300 лв. са за ремонти по уличната мрежа. Почистен и осветен е пътят до главната артерия София - Варна, като са подобрени видимостта и безопасността.
Фестивал на пушевските кактуси ще организира общината през пролетта на 2013 г., заяви Даниел Панов и призова самите жители да предложат идеен проект за неговото протичане. Като част от проявата градоначалникът предложи да бъде включена и друга забележителност, като защитената територия „Божурова поляна".