Търсят 266 доброволци за пускане на летящи фенери
Търсят 266 доброволци за пускане на летящи фенери / DarikNews.bg

266 доброволци за пускане на летящи хартиени фенери набира Община Велико Търново. Всички, които биха искали да отделят от времето си в празничния 22 март и да пуснат летящ фенер, е необходимо да заявят това в срок до 19 март на тел. 619 307 или на e-mail: pirvt@abv.bg.

На 20 март от 17,00 ч. в района на паметник „Асеневци" ще се проведе кратко обучение и инструктаж на доброволците, които желаят да участват в ритуала по пускането на светещите хартиени фенери. Той вече се превърна в една от „запазените марки" в празничната програма на Велико Търново през последните години. Фееричното светлинно шоу вече няколко години подред мотивира стотици млади хора да съпреживеят с близки, приятели и дори с непознати приятни и незабравими емоции.

Тази година ще бъдат пуснати 133 летящи фенера, които ще ознаменуват факта, че Велико Търново е първият български град, който преди 133 години е определил свой постоянен празничен ден. Атракцията ще може да се види на самия празничен ден вечерта пред художествената галерия „Борис Денев", непосредствено преди излъчването на 3D светлинното шоу.

Фенерите са изработени от оризова хартия. В основата си имат восъчна плочка, закрепена на дървен обръч, която се запалва. Напълнени с топъл въздух, светещите фенери могат да се понесат на височина над 500 метра. За да бъде пуснат един фенер са нужни двама души - единият да го придържа, а другият да запали восъчната плочка.