Търновски съдии с отводи по делото Рашев - Абаджиева, ВКС търси друг Апелативен съд
Търновски съдии с отводи по делото Рашев - Абаджиева, ВКС търси друг Апелативен съд / DarikNews.bg, архив

Трима съдии от Великотърновския апелативен съд са си направили отвод по делото срещу екскмета Румен Рашев и бившия главен архитект на общината Елена Абаджиева.

Поради невъзможността за образуване на състав за разглеждане на делото, съдът прекратява производството по него и го изпраща на Върховния касационен съд. Висшите магистрати ще трябва да определят друг Апелативен съд, който да започне ново разглеждане на делото.

Рашев и Абаджиева са подсъдими за престъпления по служба, ощетили общината с 423 000 лева и облагодетелствали частна строителна фирма. В основата на делото беше строителството на тенис-кортове, покрай които бил изграден и жилищен блок.

В края на май т. г. Върховният касационен съд отмени 3-годишната ефективна присъда на бившия търновски кмет, наложена от Апелативния съд в старата столица. Падна и условната присъда на Елена Абаджиева. Освен че отмени присъдите, ВКС подложи на остра критика решението на Апелативния съд, постановявайки, че има сериозни съмнения за предубеденост на търновските магистрати.