планина
планина / netinfo
На 14 август група от  клуба по пешеходен туризъм към Туристическо дружество "Трапезица 1902", с водеч Станчо Русев, направи изкачване на най-високия връх на Австрийските Алпи – Гросглокнер. Върхът е с височина 3 798 м. Намира  се в Западните Алпи, на границата между провинциите Каринтия и Тирол. По северните склонове на планината е разположен Пастерце, най-големият ледник в Западните Алпии
 
Първите опити за изкачването му са през 1799 г. През лятото на 1800 г. се осъществява втора експедиция от 62-ма души. Йосиф Ораш е считан за първия, изкачил върха. До 1918 г. Гросглокнер е частна собственост.
 
До сега върхът е изкачван обикновено от север, но поради затопляне и разтопяване на ледника Пастерце и голямата опасност от каменопади, бе изкачен по маршрути от югозападната страна. Изкачването му не представлява голямо спортно-техническо постижение, но изисква сплотеност и умение за сработване на екипа.

Търновски планинари
netinfo

"За втори път сме на Гросглокнер и се докоснахме отново до красотата на високите Алпи. Това е трайно и неописумемо преживяване за любителите на планината", сподели инж. Русев.

Търновски планинари
netinfo

Това е втората група от нашите пешеходци - преди две седмици друга наша група също изкачи Гросглокнер. От там участниците в експедицията ще продължат по предварително набелязания маршрут към Швейцария и Германия.