Тинко Банабаков: Искам медал от голямо първенство - световно или европейско
Тинко Банабаков: Искам медал от голямо първенство - световно или европейско / Дарик нюз

За втора поредна година Тинко Банабаков бе избран за Спортист №1 на Велико Търново. 19-годишният състезател на БК „Ивайло” събра 118.8 точки в анкетата на Общината. Талантливият боксьор стана шампион на страната в категория до 49 кг, спечели Купата на България и записа призови класирания на международни турнири в Русия, Турция и Македония. Веднага след награждаването той отговори на журналистически въпроси.

Тинко, за втора поредна година си № 1. Това показва ли, че си стабилен в изявите си?

Да, продължавам да работя. Тренирам всеки ден и даже мога да се похваля, че дори и преди самото награждаване пак бяхме с моя треньор на тренировка. Стараем се постоянно да се подобряваме и да изчистваме всички грешки. Стремим се да бъдем най-добри.

Посвети това признание на дядо си, какво означаваше той за теб?

Той беше много голяма част от живота ми. Винаги ме е подкрепял в спорта и смятам, че във всяка моя изява той ще ми помага отгоре.

Още след финала за Купата на България заяви, че очакваш отново да си Спортист на годината. Какво ти даваше увереност, че пак ще си № 1?

Знаех, че съм вложил много усилия и че през 2013 г. взех много медали и призове. Надявах се и имах едно наум, че пак ще съм Спортист на годината.

От тази година си в по-горна категория. Как се чувстваш в нея и какво трябваше да подобриш?

Мисля, че в момента съм в перфектна форма, много добре се чувствам в новата категория и ще имам много успехи в нея. Имам да доизчиствам някои отделни неща, но работим по въпроса и мисля, че всичко ще е наред.

За какво те критикува най- вече Евгени Донев?

Не ме критикува, просто ме насърчава повече.

Какво трябва да изчистиш още спортно-технически?

Някои техники, които трябва да се тренират милион пъти, за да се усъвършенстват на максимум.

Треньорите в националния отбор за същото ли ти говорят?

Има нещо такова, те понякога виждат нещата по друг начин, отколкото моя треньор, но общо взето е едно и също.

В твоя дебют на европейско за мъже имаше сериозен противник в лицето на италианеца, който участва на Олимпиадата. Какво не ти достигна да го победиш?

Малко опит. Той беше по-опитен от мен, направихме равен мач, но загубих с 2:1 съдийски гласа. Но по същия начин можеше да е 2:1 и за мен, както казах - мачът бе наистина много равностоен. Малко не ми достигна.

В две поредни години си Спортист на В. Търново. Тази или миналата бе по-успешна за теб?

Мисля, че 2013 г. бе по-успешна, защото имах доста медали от международни турнири, сред които и първи места. Досега не бях имал златен медал от такъв международен турнир. Надявам се занапред успехите да са още повече.

Участието на Олимпиадата в Рио де Жанейро преминава през спечелването на квота?

Точно така. Това е най-голямата ми цел засега - да се усъвършенствам максимално през тези две години, защото в края на 2015-а или началото на 2016 г. ще са точно тези квалификационни турнири, единият от които може и да е в България. Надявам се да дам всичко от себе си и да отида на Олимпиадата.

Евгени Донев каза, че ти предстои и тежка 2014-а...

Така е. Имаме планирана много голяма подготовка в националния отбор. На много лагери ще сме с чужди състезатели, надявам се всичко да е наред и без контузии и да се подготвя максимално добре.

Каква е целта ти за 2014 г.?

Да взема медал от голямо първенство - световно или европейско. Вече съм при младежите до 22 г., а участвам и в националния отбор при мъжете като титуляр.

Има ли съперник, който не би искал да срещнеш на голямо първенство?

Познавам съперниците си, но нямам страх или притеснения от никой. Знам, че ако съм подготвен добре, няма кой да ме изплаши или да покаже нещо, което не очаквам.

А има ли български боксьор, на когото искаш да приличаш по стил на игра?

Не, няма такъв. Гледам да показвам най-доброто от себе си.

Трима от Боксов клуб „Ивайло” са сред призьорите, треньорът ви е № 1 - на какво смяташ, че се дължи това?

Именно защото треньорът ни е №1, затова сме толкова хора тази година сред наградените. Може би следващите години ще сме още по-добри, защото имам много перспективни момчета, на които помагаме и се стараем всички да вървим нагоре.

Какво дължиш на Емил Димитров и Евгени Донев, за да бъдеш два пъти Спортист на В. Търново?

Просто съм много благодарен. Моят треньор ми отделя страшно много внимание, Емил Димитров отделя средствата, които са нужни да израствам. Благодарен съм, това мога да кажа.

Спомняш ли си какво бе първото нещо, което ти каза Евгени Донев, когато влезе в залата?

Той ме забеляза, че почнах да се развивам бързо и каза: продължавай, ще работим с тебе двамата и ще се види докъде можем да стигнем. Вижда се, че има голям прогрес и продължаваме да растем.

И докъде можете да стигнете?

До много високо ниво.

Оставаш ли в „Ивайло”, или мислиш да преминеш в друг клуб?

Не, не мисля да заминавам. Оставам си във Велико Търново, тук ще следвам и продължавам да тренирам с моя треньор, защото с него постоянно се развивам.

Какво ще пожелаеш на хората и на себе си в навечерието на Новата 2014-а?

Пожелавам им най-вече здраве, успехи и приятно изкарване на празниците!