Тайната на агнешката дроб- чорба и агнешкото печено е в подправките
Тайната на агнешката дроб- чорба и агнешкото печено е в подправките / netinfo
От 12,50 до 13,50 лева струва килограм агнешко бутче във великотърновските магазини в навечерието на Великден. За същото количество плешка с ребра цената е между 11,80 и 12, 60 лева. За цяло агне цената е 12,60 за килограм.
Килограм агнешки комплект е 5, 50 за килограм. Агнешките главички са по 2,15 за килограм.
Търсенето все още не е голямо, според продавачите, които очакват купувачите да се активизират непосредствено преди празника – в петък и събота.
Ако предпочитате да си купите цяло живо агне, в околните великотърновски села не е проблем да си намерите по 5- 5, 50 лева за килограм живо тегло. Касапската услуга на собственика ще ви струва още поне десятка, но пък имате екстрата да си изберете агнето и да си го премерите. След като вече сте закупили агнешкото месо идва ред на приготвянето му. Този път поискахме съвет от 75- годишната баба Ана от Драгомирово, която продава подправки на великотърновския пазар. Кои са тайните на дроб- сърмата, наричана още дробине, печеното и агнешката дроб- чорба и коя подправка е №1 за приготвяне на агнешко месо, чуйте в прикачения файл…


Великденската трапеза освен без агнешко, козунак и боядисани яйца няма как да мине и без зелена салата. На великотърновския пазар салатките се продават на цена от 30 до 50 стотинки, според размера. За търговците има значение. Можете да си купите и по 25 ст. парчето, но не е за препоръчване, защото са доста поувехнали. Репичките и лука са по 40 ст. връзката, пресния чесън по 50 ст. В салатата можете да нарежете домати по 3 лева, средна цена килограма и краставици по 2, 50- 3 лева.