/ СПГ „Алеко Константинов”-Свищов
СПГ "Алеко Константинов“ се класира за участие в Национална кулинарна купа на България, която ще се проведе през месец април в Пловдив

От 14 до 16 март се проведоха регионалните кръгове от Националните състезания по професии. Младите ресторантьори от ХІ „б“ клас на Свищовската професионална гимназия взеха участие в категориите: „Най-добър млад готвач“ - Василена Димитрова,

 

Свищов ученици
СПГ „Алеко Константинов"-Свищов

„Най-добър млад сервитьор“ - Надя Игнатова и „Най-добър млад барман“ - Исмаил Исмаил. Домакин на състезанието за Североизточен регион бе Професионална гимназия по туризъм „Васил Берон” - град Велико Търново, а състезанията се проведоха в хотел „Меридиан Болярски”.

Свищов ученици
СПГ „Алеко Константинов”-Свищов

Състезанията по професии се организират от Министерството на образованието и науката, а партньори в него са Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската асоциация на професионалните готвачи, Българската асоциация на барманите и Българската асоциация на професионалните сомелиери.

Свищов
СПГ „Алеко Константинов”-Свищов

Началото на надпреварата даде инж. Розалия Личева - Началник на РУО - Велико Търново. Тя благодари на спонсорите, подкрепящи инициативата на МОН, както и на преподавателите, допринесли за професионалното изграждане на днешните състезатели по професии.

Младата надежда на СПГ „Алеко Константинов” в кулинартото изкуство - Василена Димитрова очарова журито с екзотично и модерно меню, включващо топло предястие – „Фарширована круша, изпечена в бутер тесто с мус от синьо сирене и бри, сос амарето и карамелизирани плодове” и основно ястие – „Свинско бонфиле с поширано цвекло, глазирани бейби моркови, жасминов ориз, сос розе и еспума от пащърнак и мента”. Високо бяха оценени вкусовите качества на приготвените от нея ястия и начина ѝ на работа.

Свищов
СПГ „Алеко Константинов”-Свищов

Надя Димитрова с финес и професионализъм сервира приготвените от Василена асортименти, предложи към тях подходящи вина и демонстрира декантиране на червено вино. Гимназията за първи път участва в категорията „Най-добър млад барман“. Исмаил Исмаил презентира пред строгото жури интерпретация на класически коктейл - Джин Физ и се справи много добре с предизвикателствата от втория кръг - Black Box.

Всички участници на Свищовското училище бяха поощрени от журито за старанието и показаните умения, но само Васелена Димитрова продължава в голямата надпревара през месец април.