Света литургия пред Патриаршията на Царевец за Спасовден
Света литургия пред Патриаршията на Царевец за Спасовден / Дарик нюз, архив

Света литургия ще бъде отслужена на 13 юни пред храма „Свето Възнесение Господно" на Царевец, стана ясно по време на днешната сесия на Общинския съвет.

За целта на гражданите и гостите на Велико Търново ще бъде осигурен свободен достъп Патриаршията на историческия хълм за времето от 8,00 до 12,00 часа на 13 юни.  Новината съобщи кметът Даниел Панов в отговор на питане на общинските съветници от движение „Царевград за В. Търново" инж. Николай Николов и Стефан Михайлов. Преди година те внесоха  предложение Патриаршията да се преустрои в храм за богослужения „Свето Възнесение Господне", а днес поискаха да знаят до къде е стигнала процедурата.

„В момента Царевец се стопанисва от Регионалния исторически музей, но с акт № 1177 от 2010 г. е обявен за изключителна държавна собственост. С мое предложение от 18 декември 2012 г. е започнала процедура по предоставянето за безвъзмездно управление на обекта от общината за срок от 10 години. На 21 май тази година повторно поискахме писмено становища от Министерство на културата, от Съюза на архитектите и от Националния институт за паметници на културата относно бъдещото съхранение на стенописите, находящи се в Патриаршията, които са дело на Теофан Сокеров. До момента нямаме отговор. Но на Спасовден на хълма Царевец ще бъде отслужена Света литургия, като мероприятието е стиковано с Регионалния исторически музей", заяви кметът Даниел Панов.