Студенти дебютират с проект „Точка на контакт - Осезаемото-осезаващият”
Студенти дебютират с проект „Точка на контакт - Осезаемото-осезаващият” / снимки: автор на проекта

Трима студенти от Факултет „Изобразително изкуство“ на ВТУ се представят в проект „Точна на контакт – Осезаемото-осезаващият” в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.  Проектът, с куратор главен асистент Атанас Тотляков, стартира на 22 април от 17,30 ч. в зала „Дебюти“ и ще продължи до 2 май. Младите автори Деян Боев, Димитър Терзиев и Деница Милушева са провокирани от възприемането чрез докосване и превръщане на изкуството в осезаемо чрез допир.

„Точка на контакт“ стартира от 22 до 24 април с инсталацията „Емоционална граница” на  Деян Боев на обекти от дунапрен, принт и стреч фолио. Авторът акцентира върху наложената дистанция, границите и фалшивия етикет и търси абстрактно представяне на ежедневни ситуации, пречупени през тактилния опит.

От 25 до 28 април  Димитър Терзиев  ще представи своя „Тактилен лабиринт“, в който залага на чувството за дезориентация и преборването на хаоса, объркващ мислите, през който участниците ще минат в едно малко и тясно пространство за да стигнат до  финалната точка.

Артистичните намеси на Деница Милушева са включени в нейната „Карта на тактилни забележителности в Порто“, която ще бъде представена от 29 април до 2 май. Деница е по програма Еразъм в Португалия и създава туристически гид на незабележими, но интересни със своята естествена форма места, добавяйки малък релефен знак.

Студентският дебют е част от инициативите в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019. Той е част от проект Happy-Nes(t)s, финансиран от Европейската културна фондация. В рамките му Атанас Тотляков, Йоанна Тиеле и Ивайло Василев стартират демонстрационната форма на международна интернет платформа за концептуални форми на изкуство  Urban Shortcut" (Градска пряка връзка) за авторски проекти, изкуствоведски, философски и културологични анализи и документирани дискусии за съвременно изкуство.