Стартира отпечатването на шофьорски книжки по нов образец
Стартира отпечатването на шофьорски книжки по нов образец / снимка: Пресцентър Областна дирекция на МВР

От днес (21 януари) стартира отпечатването на нов образец на свидетелства за управление на МПС, съобщават от полицията. Новият документ е съобразен с европейските директиви и разпоредбите на българското законодателство. Сегашните шофьорски книжки остават валидни до срока на тяхното изтичане.

Въвежда се различен срок на административна валидност на свидетелствата за управление на МПС съгласно чл. 51 от Закона за българските лични документи. За категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ валидността е 10 години, за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т - 5 години, свидетелството за управление на моторно превозно средство на лица с физически недостатъци - до 5 години.

В новия образец на свидетелство категория М се заменя с АМ, като се добавя нова категория А2 (според мощността на превозното средство).

Дубликат на свидетелство за управление на моторно превозно средство ще се издава само на водачи, притежаващи нов образец или стар образец с отразена правоспособност за управление на МПС от категории М, А1, А, В, В1 и ВЕ. За шофьорските книжки от стар образец за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т няма да се издава дубликат, а на водача ще се издава ново свидетеслство за управление с предвидените в чл. 51 от ЗБЛД срокове, след представяне на необходимите документи и съгласно нормативната база.

Водачите, които притежават категория D, могат да придобиват правоспособност за управление на тролейбус, на база постъпил оригинален протокол от съответния областен отдел към дирекция „Автомобилна администрация" за успешно издържан изпит за права за управление на тролейбус. Свидетелството за управление на МПС ще се издава за категория D и национален код (103).

Цената за новия образец шофьорски книжки няма да бъде променена, уверяват от "Пътна полиция".