Старата поща приютява минифестивал за съвременно изкуство
Старата поща приютява минифестивал за съвременно изкуство / DarikNews.bg, архив

Минифестивал за съвременно изкуство ще оживи сградата на Старата поща във Велико Търново. Художниците от Арт група "Дупини", с подкрепата на Община Велико Търново, вече подготвят своя мащабен проект, наречен "Старата поща". Минифестивалът ще се състои от 3 септември до 10 октомври, като включва детска творческа работилница, дебат за Бронзовата къща, студентски конкурс за скулптура, уъркшоп за културни политики и няколко изложби. Идеята на творците спечели общинско финансиране в размер на около 7700 лв.

Проектът ще стартира в началото на септември с постоянната изложба „Дупини". Тя ще представи произведения, правени по време на всичките 10 пленера, които творческата група е организирала досега. В експозицията ще бъдат показани и две работи на Антонио Манфреди, който е директор на Музея за съвременно изкуство в Неапол и преди няколко месеца започна да гори картини от неговата колекция в знак на протест срещу орязаните субсидии за културния институт. Търновските художници също подкрепиха акцията на Манфреди, като запалиха свои творби пред паметника на Асеневци.

На 6 септември ще бъде открита детската творческа работилница на тема „Комуникацията", водена от Катерина Милушева. В ателието малките художници ще трябва да нарисуват картина по темата: "Имало някога ... едно хартиено писмо запечатано в хартиен плик. Било необикновено защото...".

Паралелно с децата ще работят и студенти от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. Техният проект е наречен "Майстор, калфа и чирак". Осем студенти ще се борят за участие в студентски скулптурен симпозиум в Южна Корея.

Проектът „Старата поща или съвременните средства за комуникация" също е част от минифестивала. Утвърдени автори от България, Испания, Франция, САЩ, Швейцария и Нидерландия ще дойдат във Велико Търново, за да превърнат пространството на Старата поща в място за съвременно изкуство. Те ще творят във всички съвременни жанрове на изкуството.

За 18 септември пък е планиран уоркшоп  за културни политики, насочен към представители на общината, културния сектор и гражданите. Темата на разговора е свързана с необходимостта от гражданско участие в създаването и прилагането на местни и регионални културни политики. И още една дискусия ще има по време на фестивала. Тя ще бъде на 20 септември и е свързана с Бронзовата къща, която Пламен Деянов иска да изгради във Велико Търново.

Художниците са предвидили и представяне пред широка публика на идеята за „Европейска столица на културата" и цялата процедура по избора, както и презентация на два фестивала. Единият се нарича „Видеохолика" и е видео арт форум с международно участие. „Водна кула арт фест" се нарича другата инициатива, която ще показва съвременни тенденции в експерименталните визуални изкуства от цял свят.

На 3 окотомври ще има прожекция на филма „Пътешествие между два филма" и премиера на книгата на Рангел Вълчанов "Ура! Най-после и онемях!" с участието на автора.