След пауза от 95 години Единен казашки съюз - България проведе първия си кръг в Елена
След пауза от 95 години Единен казашки съюз - България проведе първия си кръг в Елена / снимки: Пресцентър - Община Елена

Над 60 делегати и представители на „Единен казашки съюз” – България се стекоха в събота в Елена за провеждането на първия казашки кръг на сдружението. Повод на присъствието им бе и отбелязването на 136 години от еленските сражения по време на Руско-турската Освободителна война. Мероприятията в Елена започнаха с благодарствен молебен за здраве на членовете на казашкия съюз в храм „Успение на Пресвета Богородица”.

Делегатите посетиха новопостроения мемориален комплекс „Казашки кръст” край село Долни Марян, където са издигнати от камък 9-метров казашки кръст и параклис, посветени на героизма на трети ескадрон от 13-и Орденски полк, чиито воини до последно се сражават и загиват, отбранявайки българските селища в района на Елена.  Там еленски свещеници отслужиха заупокойна служба в памет на загиналите, на паметника бяха положени венци и цветя.

Икона на „Свето Преображение Господне” от името на „Единен казашки съюз”- България бе дарена на Марянския манастир. Тя бе поднесена от старейшините на съюза.

В събота след обяд бе официалното открит Първия казашкия кръг от неговия председател Георги Владев. На събитието присъстваха Андрей Малакей- аташе към Генералното консулство на Русия в Русе, Александър Ручкин- казашки полковник от Великата донска войска и изпълнителен директор на фонд към президента на Русия „Закон, справедливост, милосърдие”, депутати, гости от общини партньори и др. За провеждането на Първия казашки кръг бяха получени 80 приветствия от 26 държави от целия свят. Секретарят на община Елена Ивона Савова изчете поздравителен адрес от името на кмета инж. Дилян Млъзев и председателя на общински съвет Валентин Гуцов.

„Казашкият кръг е най-висшия форум на казачеството за един четири годишен период. Последният такъв е проведен преди 95 години в град Дон. През двете години работа казашкия съюз в България, освен мемориалния комплекс край с. Долни Марян, строи социални центрове, открива спортни площадки и др. В България има осем казашки общности обединени от православието и казашката вяра”, разказа председателят на съюза Георги Владев.

Г-н Владев обяви официално двете следващи стъпки, които смята да реализира дружеството свързани с град Елена. Първата им акция ще бъде реконструиране на елементи от храм „Успение на Пресвета Богородица”, който е паметник на културата с национално значение. Втората инициатива е изграждане на паметник на генерал-майор Домбровски, чийто отряд от 5000 души спира османската армия в боевете край Елена и Марян.

Събитията по повод Първия казашки кръг в Елена приключиха с доклади и изказвания на участниците. Бяха приети устав, правилник и норми на казашкия кръг.