След осем години Етър-64 отново е  шампион при девойките старша възраст
След осем години Етър-64 отново е шампион при девойките старша възраст / Дарик нюз, архив

Девойките старша възраст на "Етър-64" разгромиха с 18 гола разлика връстничките си от "Бъки" и станаха шампионки на България. Титлата е първа за великотърновския клуб в тази възраст след пауза от осем години. Разликата в резултата вероятно е изненада за следящите хандбала, но пък е заслужен урок за наставника на габровки Добрин Очков, който в последо време пренебрегваше великотърновските момичета за националния отбор на който също е треньор.

В последния мач от първенството "виолетовите", които през есента бяха загубили с 18:19 в Габрово, се нуждаеха от победа поне с 2 гола, за да триумфират с титлата. Уверена във възможностите на състезателките си обаче Йонка Генчева не потърси някакво надхитряне, а ги изпрати да атакуват и те изковаха внушителното 37:19, като още до почивката водеха с 21:10. Купата и златните медали бяха връчени на етърки от президента на БФХ Росица Бакърджиева, която е начело и на "Бъки". Тя призна превъзходството на великотърновския тим и го поздрави за чудесната игра.

"Очаквах оспорван мач, но ние много работихме с девойките, благодаря и на Зоя Стефанова, която подготвя младшата възраст, и усилията ни дадоха резултат. През целия мач играхме много добре в защита и нападение, а Кристина Миланова пази стойностно. На "Бъки" им липсваха три контузени състезателки, но всеки си плаща данък. Аз вече няколко години работя със старша възраст, но за първа година имахме шанс да станем шампиони и то като домакини. Много съм доволна, защото се раздават. Отлични ученички са, три от тях играят и за Езикова гимназия и може би ще станат и ученически шампионки на страната.

„Бъки" има много хандбалистки в националните гарнитури. От нашия отбор поканиха само три момичета, а заслужаваха поне шест. Ние ги превъзхождаме по качества и интелект. Много съм доволна, много талантливо поколение расте... Сега остава и при жените да се поздравим с шампионската титла", коментира наставничката на великотърновки Йонка Генчева.

„Етър-64": Кристина Миланова, Виолета Христова, Анна Костадинова, Станислава Димитрова 6, Мирела Павлова 2, Деница Иванова 5, Петя Кръстева 4, Зорница Стефанова 8, Дария Събева 8, Елена Костова 2, Кристина Стефанова 1, Габриела Янкова 1.