Сираци от Велико Търново ще учат френски по проект, финансиран от побратимен град
Сираци от Велико Търново ще учат френски по проект, финансиран от побратимен град / netinfo

Пет деца без родители от Велико Търново ще изучават френски език в местния офис на “Алианс Франсез” като обучението им ще се финансира от френската община Байон. По-късно тя ще поеме и ангажимента за тяхното настаняване и отглеждане във френски специализирани детски заведения.

Това съобщи главният секретар на община Велико Търново Мина Илиева след завръщането си от 4-дневна визита в побратимения на старата столица френски град. Делегацията включваше още архитект Донка Колева, началникът на отдел “Образование” Пенка Игнатова, управителят на онкологичния диспансер д-р Мария Рачева, директорът на градската художествена галерия Ганчо Карабаджаков и директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

Съвместен проект за подобряване на обслужването на граждани ще разработят през следващата година двете общини.
Партньорството между Велико Търново и Байон ще продължи и в сферата на културата. Наши художници ще гостуват със свои изложби във френския град, а френски картини ще бъдат изложени в наши галерии.

Опита си в съхраняването на културно-историческото наследство ще представят в поредица от книги арх. Донка Колева и неин колега от френския град. Те са описали проблемите и пътищата за решаването им в съхраняването на архитектурната среда в старите защитени зони на В.Търново, Байон, Скопие и с.Долен, община Сатовча.

През следващата година община Байон ще гостува на Националната туристическа борса през април, а френска група ще се представи на Международния фолклорен фестивал през лятото.