/ Община Велико Търново
Седмица на киното започна във Велико Търново. За поредна година в старопрестолния град гостува Международният фестивал „София Филм Фест“.

Даниел Панов посрещна във Велико Търново председателя на грузинския парламент (СНИМКИ)

В рамките на пет последователни дни жителите и гостите на Старата столица ще могат да гледат едни от най-силните и въздействащи филми, създадени през 2018 г. Сред продукциите има носители на престижните награди „Златна палма“ и „Златна мечка“.

Фестивалът стартира в понеделник вечер с прожекция на едно от най-новите български заглавия - „Ирина“, пълнометражен дебют на режисьора Надежда Косева. Тази вечер /18 юни/ е излъчването на филма „Джебчии“ на Хирокадзу Корееда, носител на „Златна палма“ от фестивала в Кан през миналата година. Прожекцията е с начало в 21,00 ч. и заради нестабилните метеорологични условия ще бъде в голямата зала на Община Велико Търново.

Кметът Даниел Панов посрещна във Велико Търново световноизвестния писател Ерик Уайнър

От сряда вечер - 19 юни фестивалът се завръща в парк „Марно поле“, а в Летния театър ще има истинско лятно кино. Тогава ще бъде представена продукцията „Довлатов“ на Алексей Герман-младши.

Във вечерните часове на 20 и 21 юни програмата продължава с прожекции на филмите „Дивата круша“ на турския режисьор Нури Билге Джейлан и на „Щастливият Лазаро“ на Аличе Рорвахер - продукция, удостоена с награда за най-добър сценарий от Кан 2018 и още десетки отличия в цял свят. Началният час на всички прожекции в Летния театър е 21:00 часа.

Парламентът обяви Велико Търново за духовна столица на България

При лошо време отново ще се ползва голямата зала на Община Велико Търново. Седмицата на киното е организирана от екипа на „София Филм Фест“ и общината и се реализира с подкрепата на Националния филмов център и верига киносалони Europa Cinemas.

Цената на билета за една прожекция е 4 лева, а за двойки е 7 лева. Единичен билет за повече от два филма става на цена от 3 лева.