Ромски деца събират книжки за българското училище в Чикаго
Ромски деца събират книжки за българското училище в Чикаго / DarikNews.bg

Ромски деца събраха над 100 български книги, които ще бъдат изпратени на нашите сънародници в българското училище в Чикаго. Инициативата е на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" във Велико Търново и обхваща 16 училища, в които под формата на СИП се изучава ромски фолклор.

Децата и учителите са събрали книги с приказки и стихчета, енциклопедии и произведения на българските класици Иван Вазов, Елин Пелин, Йордан Йовков и Емилиян Станев. Има и уникални книжки, изработени ръчно от деца, с послания за техните другарчета зад Окаена.

Ромските деца пожелават на своите връстници да съхранят българския дух, никога да не губят връзката си с България и където и да са и да се чувстват горди от това, че са българи. В офиса на Център „Амалипе" ще очакват нови дарения до края на тази седмица, след което първата пратка ще отпътува за САЩ. След края на кампанията ще бъдат наградени децата, изработили най-оригиналните книжки.

От българското училище "Знание" в Чикаго също са събрали около 100 детски книжки на английски език за децата в България. Те ще обогатят библиотеките на училищата, които са се включили в кампанията.

Идеята за нетрадиционния обмен на литература се родила по време на посещението на Теодора Крумова и Деян Колев от Център "Амалипе" в САЩ през есента на миналата година.  Тогава те посетили няколко американски щата, за да се запознаят с методите, прилагани в други училища извън България, в които се обучават деца от различни етноси и култури.