Реконструират дома за хора с увреждания в Церова кория
Реконструират дома за хора с увреждания в Церова кория / netinfo
380 хиляди лева ще бъдат вложени ва реконструкцията на дома за хора с умствена изостаналост в село Церова кория. Средствата ще бъдат отпуснати от Министерство на труда и социалната политика. Община Велико Търново ще участва с 80000 лева. Парите ще бъдат използвани за извършване на оновен ремонт на кухненския бокс и подобряване на инфраструктурата около дома. Проектът предвижда още разширяване на спалните помещения и изграждане на ателиета по интереси, където потребителите в дома ще придобиват социални умения.
В дома в Церова кория са настанени 50 потребители. За тях се грижат 29 души персонал. Те са настанени в стаи по 3 и по 6 души, което е нарушение на стандартите, регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. С реализирането на проекта спалните помещения ще бъдат пригодени за двама потребители и ще бъдат със самостоятелен санитарен възел.
До 20 юни Община Велико Търново ще представи окончателния технически план пред Социалнио-инвестиционния фонд за преустройство на дома в Церова кория. Проектът ще бъде реализиран до края на годината. Ремонтните дейности ще бъдат извършвани поетапно и част от потребителите ще бъдат настанявани в дома за хора с увреждания в село Пчелище.
През лятото 30 души от дома в Церова кория ще отидат на почивка за две седмици в курортен комплекс Албена. По-голямата част от средствата за летния отдих са осигурени от спонсори.