Работата по водния проект върви по план, обсъдиха втора фаза
Работата по водния проект върви по план, обсъдиха втора фаза / Дарик нюз, архив

Дейностите по мащабния проект за подмяна на остарялата и амортизирана канализация на В. Търново вървят по план, съобщиха от Общината. През октомври по изграждане на водопровод и канализация в района на Пътен възел „Качица" и по  ул. „Магистрална" са монтирани 12 метра дренажни тръби, изпълнени са на 90% две ревизионни шахти.

В централната градска част се работи съгласно графика, въпреки възникващите трудности при подмяната на стари проводи. Изградени са и са подготвени за асфалтиране 234 метра канализация и водопровод с дължина 655 м. Направена е организация и е започната работа по участъци с обща дължина 80 м. Асфалтирани са завършени участъци с площ 520 кв.м.

Подмяната на най- малко 150 метра тръби, заедно с всички съпътстващи изкопни, ремонтни и рехабилитационни дейности, са заложени в плановете на изпълнителя на месечна база за предстоящите зимни месеци, допълват от местната администрация. Светлинна сигнализация регулира движението в двете посоки по всички разкопани улици. Стремежът на общинските власти е трафикът в централната градска част да бъде максимално облекчен, въпреки множеството точки, в които тече интензивна работа.

Днес Община Велико Търново даде старт на общественото обсъждане на т.нар. „Воден цикъл - 2", който да продължи работата по обновяване на ВиК мрежата в града. Проектът е в процес на финална оценка. В рамките на проекта ще бъдат реконструирани колекторите- „Дълга лъка", „Бояджийски чешми", „Бузлуджа - юг", „Западна промишлена зона" и „Опълченска", както и четири дъждоприемника и пречиствателната станция на града.

Реализацията на втората фаза от водния цикъл има за цел да завърши изцяло работата по подмяна на инфраструктурата в старата столица до 2015 г.