Японско оборудване ще направи търновския театър най-добре озвучения у нас
Японско оборудване ще направи търновския театър най-добре озвучения у нас / DarikNews.bg, архив
Японско оборудване ще направи търновския театър най-добре озвучения у нас
37026
Японско оборудване ще направи търновския театър най-добре озвучения у нас
  • Японско оборудване ще направи търновския театър най-добре озвучения у нас

Скъпо японско оборудване ще превърне МДТ „К. Кисимов" в най-добре озвученият театър у нас. Аудиовизуалната система е изработена в Япония по проект още през 2008 година.

Многокомпонентното оборудване е за 5,6 млн. японски йени, или около 800 000 лева и е безвъзмездна помощ за търновския театър. През годините досега обаче не е било изпълнено условието българската страна да поеме митническите такси и сборове, които възлизат общо на около 280 000 лева. Сега тези средства вече са п предвидени от Финансовото министерство.

Целевата субсидия, която ще влезе в бюджета на Министерството на културата, е била гласувана от Министерски съвет днес. До май 2013 г. Япония ще достави всички компоненти и ще избере фирма, която да инсталира аудио-визуалната система за цялостно озвучаване на театъра.  

Оборудването е произведено специално за търновския театър. За да отговаря напълно на спецификата на помещенията и акустиката на театъра, във В. Търново два пъти са идвали работни групи от японски инженери. „Бяхме много притеснени дали изобщо във време на криза и тежки реформи ще се намерят толкова пари за мита и ДДС", каза директорът  на театъра Васил Вълчев. 

Чуйте повече в звуковия файл.