Продуктите в детските градини се доставят на завишени цени, твърди общински съветник
Продуктите в детските градини се доставят на завишени цени, твърди общински съветник / DarikNews.bg
Продуктите в детските градини се доставят на завишени цени, твърди общински съветник
44607
Продуктите в детските градини се доставят на завишени цени, твърди общински съветник
  • Продуктите в детските градини се доставят на завишени цени, твърди общински съветник

Фирмата, която отговаря за доставката на хранителни продукти в детските градини във Велико Търново, ги продава на завишени цени, алармира общинският съветник Стефан Стоянов. Той си е направил труда да провери две детски градини - "Здравец" и "Иванка Ботева, като е съпоставил цените на доставяните в тях продукти с тези на кооперативния пазар.

"Натъкнах се на толкова големи разлики, че при някои хранителни стоки има надценка от над 200%", коментира Стоянов. За пример той даде доматите, които в детските градини се доставят на 1,00 лв. за килограм, а на пазара може да се купят за 50 - 80 ст. Подобна разлика общинският съветник е открил и при цените на прасковите, дините, повечето зеленчуци и яйцата.

Според Стефан Стоянов става дума за злоупотреба със средства и източване на общинския бюджет. Фирмата, която доставя храната на детските градини във Велико Търново, е свищовска и договорът с нея е сключен преди повече от две години след спечелен търг, посочи съветникът.

Той се е опитал да сезира Общинския съвет, който обаче не работел през летните месеци. Това е в разрез на Закона за местното самоуправление, а жалбите и питанията на гражданите стоят без отговори, твърди Стоянов.

Чуйте повече от него за разликите в цените на продуктите в детските градини.